Pot fi diabetic fara sa stiu? Tacut si discret, diabetul este o boala care poate trece neobservata mult timp. Astfel, pot trece cinci sau zece ani intre debutul si diagnosticul sau, care poate fi facut cu prilejul unei complicatii.
Ce este diabetul?
In timpul digestiei, alimentele noastre sunt transformate in zahar, un combustibil esential pentru celulele organismului. Un hormon produs de pancreas, insulina, regleaza cantitatea de zahar depozitata sau „arsa” in celule. Diabetul este astfel legat de o secretie sau actiune insuficienta a insulinei.
Simptomele diabetului
Caracterizat printr-un exces permanent de zahar in sange, diabetul rezulta din factori genetici si de mediu. Dar poti fi diabetic fara sa stii? Da, pentru ca diabetul este nedureros si insidios multa vreme. De obicei, este diagnosticat la cinci-zece ani dupa ce a debutat.
Unele semne pot, totusi, sa alerteze: oboseala constanta, gura uscata, infectii recurente si de durata, setea si nevoia de a urina. Unii experti americani de la American Diabetes Association recomanda screeningul pentru acesti subiecti cu risc:
Persoanele de peste 45 de ani;
Pacientii care sunt obezi;
Au un parinte diabetic de gradul I;
Sunt membri cu o origine etnica deosebit de expusa riscului (afro-american, hispanic, indian, asiatic etc.);
A nascut un copil cu greutatea mai mare de 4 kg sau care a fost diagnosticat cu diabet gestational;
Sunt hipertensivi;
Au niveluri de colesterol peste 35 mg / dl sau trigliceride peste 250 mg / dl;
Aveti intoleranta la glucoza sau glicemie anormala in conditii de repaus.
Screeningul se poate face printr-un simplu test de sange sau o mica intepatura la nivelul degetului (glicemie capilara). Un nivel de zahar din sange mai mare de 1,26 g / l (masurat de doua ori) este sinonim cu diabetul.
Diabetul este diagnosticat in general alaturi de o complicatie: arterita, infarct, leziuni renale, oftalmologice sau neurologice. Aceasta identificare tardiva necesita tratament urgent.
Pot fi diabetic fara sa stiu? Prediabetul
Prediabetul se caracterizeaza prin glicemie ridicata, fara a depasi pragul pentru diabet. Cunoscuta si sub denumirea de intoleranta la glucoza, aceasta problema este probabil sa progreseze catre diabetul adevarat daca persoana nu isi schimba obiceiurile.
Exista multi factori de risc: sexul masculin, varsta inaintata, excesul de greutate si in special grasimea abdominala, stilul de viata sedentar, hipertensiunea arteriala, istoricul diabetului gestational.
Adoptarea unui stil de viata sanatos cu o dieta echilibrata, practicarea activitatii fizice regulate si eliminarea factorilor de risc modificabili (renuntarea la fumat, controlul greutatii) este cea mai buna prevenire a diabetului.
© Copyright Stiri din Sanatate