gravide diabet
Ce trebuie să ştie gravidele cu diabet

Fie că ai diabet de dinainte de a rămâne însărcinată, fie descoperi în timpul sarcinii că ai această afecţiune, important este să ţii sub control boala.

Femeilor cu diabet le este indicat să aibă copii înainte de 30 de ani, potrivit medicilor. Gravidele care au diabet zaharat de tip I sau II au riscuri mai mari de a se confrunta cu unele complicaţii, existând mai multe riscuri să piardă sarcina, în comparaţie cu femeile care nu au această boală. De aceea, nivelul glicemiei trebuie echilibrat chiar înainte de perioada de concepţie. Poţi avea o sarcină normală dacă îţi controlezi regulat glicemia, dacă nu te îngraşi prea mult (nu mai mult de 12 kg) şi mergi regulat la medic.

Testează-ţi glicemia!
Eşti însărcinată şi, în urma analizei glicemiei şi testului de toleranţă la glucoză, afli că ai diabet. Medicii numesc diabet gestaţional această formă a bolii survenite în timpul sarcinii. De cele mai multe ori, diabetul gestaţional este tranzitoriu. Hiperglicemia din această perioadă apare din cauza hormonilor secretaţi de placentă, care inhibă acţiunea insulinei, determinând creşterea concentraţiei de glucoză în sânge. Testează-ţi glicemia chiar în cadrul primelor analize recomandate în sarcină. Chiar dacă valorile sunt normale, repetă testele între săptămânile 24 şi 28 de sarcină. Diabetul gestaţional dispare, de obicei, la câteva luni după naştere, însă, dacă afecţiunea nu este tratată corespunzător, există probabilitatea să se instaleze diabetul zaharat de de tip II atât la mamă, cât şi la copil.

Complicaţii posibile
În absenţa diagnosticării şi tratării diabetului, poate surveni afectarea imediată sau pe termen lung a copilului. Astfel, dacă boala se instalează în primul trimestru de sarcină, există probabilitatea de a apărea avortul spontan sau malformaţiile congenitale, care pot afecta inima şi creierul bebeluşului. De asemenea, fătul poate avea o greutate mai mare la naştere (peste patru kilograme), fiind mai expus riscului de a deveni obez şi de a face diabet zaharat. Din cauza complicaţiilor prezente în timpul naşterii propriu-zise, este recomandată operaţia de cezariană.

Cum se tratează
În tratamentul diabetului gestaţional, prioritară este ţinerea sub control a valorilor glicemiei. În acest sens, medicul îţi va recomanda să nu te îngraşi prea mult, ba chiar să faci şi puţină mişcare, în cazul în care nu sunt contraindicaţii în acest sens. Dacă valorile glicemiei sunt mai mari de 100 mg/dl a jeun (pe nemâncate), de 140 mg/dl după masă şi de 120 mg/dl la două ore după masă, se recomandă tratamentul cu insulină, pentru controlul glicemiei. Medicamentele antidiabetice nu sunt indicate, din cauză că administrarea acestora este asociată cu unele malformaţii fetale.

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate