Ce sunt adaptogenii si cum se administreaza
Ceaiul verde, bogat in antioxidanti, si ghimbirul, bun pentru stomac, sunt doar doua solutii din natura des utilizate. De ceva timp, insa, atentia este concentrata pe tipuri de adaptogeni – ce sunt si cum ar trebui sa-i luam. Pare doar un trend nou in materie de produse naturiste, insa nu este chiar asa. Tipuri de adaptogeni – ce sunt si cum ar trebui sa ii luam este o chestiune care prezinta tot mai mult interes. Nutritionistii, medicii, cat si oamenii din intreaga lume vor sa stie cat mai multe despre aceste ierburi, care ajuta corpul sa se adapteze la stres. Publicatia wholenewmom.com ofera mai multe detalii legate de acest subiect.
Termenul “adaptogen” provine de la medicul Nicolai Lazarev, un om de stiinta rus, care a inventat cuvantul in 1947. Expertii Israel Brekham si I.V. Darymovhe, insa, au creeat in 1968 definitia formala a adaptogenilor. Potrivit oamenilor de stiinta, aceste plante nu produc reactii adverse, scad in intensitate raspusul corpului la stres si mentin sanatatea. Pe scurt, adaptogenii ajuta corpul sa fie in echilibru, fenomen numit homeostaza. Adaptogenii sunt substante care favorizeaza o stare normala si armonioasa a corpului.
Este foarte interesant ca adaptogenii sunt, in mare parte, plante care s-au adaptat si s-au dezvoltat in conditii vitrege, tocmai acest lucru facandu-le puternice. Este, poate, efectul zicalei ”ce nu te omoara te face mai puternic”. Prin urmare, adaptogenii ofera parte din calitatile lor minune, rezistenta si adaptabilitate, celor care le utilizeaza sub forma de remedii.
De exemplu, maca se dezvolta intr-un climat aspru si la o altitudine ridicata, in timp ce rhodiola infloreste in climatele reci si muntoase din Asia. Deci, adaptogenii au abilitati native de a se adapta la stres si ne transfera aceste capacitati pentru a putea rezista in conditii de stres. Mai bine spus, pentru a ne putea adapta, in mod cat mai sanatos, la un mediu stresant.
Cei mai cunoscuti adaptogeni sunt multe plante si substante care au rolul binefacator de a intari corpul in fata stresului. Dintre acestea, cele mai des utilizate sunt: Panax Ginseng sau Ginsengul Korean, recomandat pentru imbunatatirea starii generale de sanatate, a memoriei si datorita efectelor antiinflamatoare, antidepresive si energizante. Ashwagandha sau Withania somnifera, posibil adaptogenul cu cel mai puternic efect in combaterea stresului. Acesta protejeaza imunitatea si mareste, de asemenea, capacitatea de memorare. 5-HTP cunoscut si sub denumirea de Griffonia simplicifolia calmeaza, reduce starea de nervozitate, simptomele anxietatii si depresiei, avand proprietati benefice si in insomnii, migrene. In plus, este recomandat si in caz de probleme de atentie si concentrare, anorexie, dar si in probleme cu tensiunea arteriala marita. Rhodiola sau Rhodiola rosea favorizeaza adaptarea corpului la stres intelectual, fizic si psihologic. Aceasta planta a dovedit proprietati de stimulare a longevitatii, si a tonusului fizic si sexual. Ciuperca Reishi – Ganoderma lucidum este recunoscuta pentru calitatile cardiotonice, antioxidante, antibacteriene, antiparazitare, antivirale, detoxifiante, antidepresive si neuroregeneratoare. Cordyceps provine din Tibet, are proprietati tonifiante forte si calitati de ajutor in calmarea sistemului nervos, in cresterea libidoului si in imunitate.
De asemenea, Astragalus membranaceus, planta cu vechime de peste doua milenii in Medicina Traditionala Chineza este apreciata pentru efectele imunostimulatoare, tonice, antivirale, hepatoprotectoare, antibacteriene si antitumorale. Foarte important este ca acest adaptogen stimuleaza producerea de interferon natural, creste numarul de leucocite si de celule stem din maduva osoasa si are rol antitumoral. Maca sau Lepidium meyenii este o sursa pretioasa de minerale si nutrienti, fiind des utilizata in combaterea oboselii, anxietatii, depresiei. De asemenea, maca imbunatateste performantele sexuale in cazul barbatilor si actioneaza ca un afrodisiac, tonifiant si energizant.
Atentie! Adaptogenii se consuma in doze personalizate. Fiecare om reactioneaza diferit la adaptogeni, prin urmare se recomanda solicitarea unui specialist cu competente naturiste pentru stabilirea dozelor potrivite.
© Copyright Stiri din Sanatate