Ce se întâmplă cu organismul tău dacă nu dormi destul

 
lipsa de somn
 

Starea de somnolență și dificultățile de concentrare în timpul zilei reprezintă doar efecte minore ale nopților nedormite. Pe termen lung, insomnia poate avea un impact negativ asupra imunității, echilibrului hormonal și chiar asupra sănătății mentale. Descoperă mai multe despre repercusiunile pe care lipsa somnului le poate avea asupra stării de sănătate.

Somnul reprezintă o necesitate fiziologică fundamentală, la fel de crucială ca apa și hrana. Privarea de somn aduce consecințe imediate pentru sănătate, dar și complicații pe termen lung în cazul în care problema persistă.

Potrivit Fundației Naționale pentru Somn, se estimează că un adult ar trebui să doarmă cel puțin 7 ore în fiecare noapte. Copiii și adolescenții au nevoie de chiar mai mult somn. Totuși, nu este relevant doar numărul de ore petrecute în somn, ci și calitatea somnului în sine. De exemplu, o persoană care doarme 8 ore, dar se trezește frecvent pe parcursul nopții și are un somn fragmentat nu va simți o reală odihnă atunci când se trezește în dimineața următoare.

Ce efecte imediate produce insomnia

Chiar o singură noapte cu somn scurt sau perturbat poate duce la manifestarea imediată a somnolenței excesive în timpul zilei. Poate apărea dificultatea de a rămâne treaz, ceea ce poate determina scurte stări de somn, cunoscute sub numele de microsomn. Insomnia afectează diferite aspecte ale funcționării zilnice, în funcție de gradul de privare de somn, precum:

  • Probleme de concentrare și atenție.
  • Gândire mai încetinită.
  • Dificultăți de memorie.
  • Adoptarea deciziilor nepotrivite sau riscante.
  • Schimbări de dispoziție, cum ar fi anxietatea și irascibilitatea.

Cu cât durata privării de somn este mai lungă, cu atât aceste efecte devin mai evidente. În funcție de durată, putem vorbi despre insomnia acută sau cronică. Insomnia acută se referă la o perioadă scurtă, de obicei câteva zile sau mai puțin, în care o persoană suferă o scădere semnificativă a duratei somnului. Insomnia cronică este definită ca o perioadă de somn redus care persistă timp de trei luni sau mai mult.

Care sunt consecințele pe termen lung ale lipsei de somn

Deficitul de somn nu are doar un impact asupra calității vieții, ci influențează și starea generală de sănătate a organismului. Aceasta poate conduce la consecințe grave, atât directe, cât și indirecte, contribuind la dezvoltarea unor afecțiuni severe. De exemplu, oboseala indusă de lipsa de somn poate spori riscul de accidente de muncă și de circulație, deoarece influențează coordonarea și timpul de reacție. Șoferii pot experimenta episodice de microsomn la volan, punându-și propria viață și pe cea a altora în pericol.

Privarea cronică de somn poate contribui la diverse probleme de sănătate fizică și mentală. Somnul joacă un rol esențial în funcționarea optimă a numeroase procese fiziologice. Pe parcursul somnului, sistemul nervos central se reface, țesuturile se regenerează, hormonii sunt reglați, iar energia necesară pentru îndeplinirea activităților zilnice este restabilită.

Afecțiunile cauzate de lipsa somnului

Iată la ce probleme de sănătate poate conduce insomnii:

Boli cardiovasculare: Studiile au identificat o legătură puternică între deficitul de somn și afecțiuni cardiovasculare, incluzând hipertensiune arterială, boală coronariană, infarct miocardic și accident vascular cerebral.

Diabet: Somnul insuficient afectează capacitatea organismului de a regla nivelul zahărului din sânge, crescând astfel riscul de boli metabolice, precum diabetul zaharat.

Obezitate: Cercetările au arătat că oamenii au tendința de a consuma mai multe calorii și carbohidrați atunci când nu dorm suficient, ceea ce face dificilă menținerea unei greutăți sănătoase.

Imunitate scăzută: Privarea de somn afectează funcția sistemului imunitar, ceea ce poate duce la o scădere a eficacității vaccinurilor, conform unor studii.

Dezechilibre hormonale: În timpul somnului, organismul produce și reglează nivelul unor hormoni importanți. Prin urmare, lipsa de somn poate cauza probleme hormonale.

Dureri: Persoanele care nu se odihnesc suficient prezintă un risc crescut de dezvoltare a durerilor sau de agravare a durerilor existente. Durerea poate provoca și mai multe treziri pe parcursul nopții, creând astfel un cerc vicios.

Tulburări mintale: Somnul și sănătatea mentală sunt strâns legate. Studiile au arătat că somnul insuficient sau de proastă calitate este asociat cu afecțiuni precum depresia, anxietatea și tulburarea bipolară.

Deoarece privarea cronică de somn poate avea efecte grave și negative asupra multor funcții ale organismului, nu este de mirare că studiile au identificat o legătură între somnul insuficient și un risc crescut de deces prematur. Tratarea problemelor de somn poate contribui la reducerea acestui risc.

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate