Ce poate detecta dermatoscopia analizând aluniţele
Ce poate detecta dermatoscopia analizând aluniţele

Petele, aluniţele, leziunile suspecte apărute pe piele pot fi examinate în detaliu cu ajutorul unui instrument optic special, numit dermatoscop. Prin dermatoscopie se detecteaza modificările specifice cancerului de piele.

Dermatoscopia este o metodă de examinare modernă prin care se poate stabili un diagnostic legat de starea aluniţelor şi a altor formaţiuni cutanate. Dermatoscopul poate face diferenţă între aluniţe obişnuite, cunoscute şi ca nevi pigmentari, şi excrescenţe proeminente cu potenţial malign suspect, adică formaţiuni cancerigene. Dermatoscopia este recomandată de rutină, mai ales dacă ai multe aluniţe. De asemenea, mergi la dermatolog dacă ţi-au apărut aluniţe noi, care îşi modifică dimensiunea şi culoarea, dacă observi modificări ale aspectului unei aluniţe sau dacă aceasta sângerează.

Dermatoscopia este utilizată pentru diagnosticarea atat a leziunilor pigmentare, cât şi pentru leziuni vasculare sau precizări în diagnosticul epitelioamelor bazocelulare (este foarte utilă pentru diagnosticul precoce al melanomului malign şi pentru a diferenţia melanomul alte leziuni pigmentare, cum ar fi nevii atipici ).

În ce constă examinarea
Înainte de investigaţie, care nu este deloc dureroasă, trebuie să cureţi bine zona ce urmează a fi examinată. De asemenea, este indicat să nu aplici pe piele unguente, creme ori alte produse cosmetice. Medicul verifică fiecare porţiune suspectă a pielii, obţinând imagini în detaliu cu zonele-problemă. În unele cazuri, se impune utilizarea de specialist a unui soluţii cu gel sau ulei, pentru a reduce reflectarea luminii de pe suprafaţa pielii. În acest fel se obţine o imagine mai clară a suprafeţei de examinat. Dacă nu se poate stabili un diagnostic, se recurge la îndepărtarea aluniţelor pe cale chirurgicală sau efectuarea unei biopsii. În ambele cazuri se face testul histopatologic (biopsie), care poate confirma suspiciunea unei forme de cancer cutanat.

Cum funcţionează dermatoscopul
Instrumentul folosit pentru această investigaţie, care este portabil, este alcătuit dintr-un sistem optic, un fel de lentilă, la care este ataşată o sursă luminoasă. Cu acesta se examinează zona suspectă, medicul obţinând detalii cu precizie mare despre microstructura pielii. „Citind“ informaţiile, specialistul poate face diferenţă între aluniţele cu potenţial cancerigen şi cele inofensive.

Ştiai că dermatoscopia permite mărirea imaginii de 10-20 de ori?

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate