prevenire cheaguri sange
Ce poţi face pentru a preveni cheagurile de sânge

Dacă observi că tălpile ţi s-au umflat, sunt calde la atingere şi te doare piciorul, mergi de urgenţă la medic, pentru a exclude un cheag de sânge. Acesta poate fi fatal dacă ajunge la organele vitale, cum sunt creierul şi plămânii.

„Tromboza sau coagularea sângelui este un mecanism natural de protecţie a organismului, care împiedică sângerarea excesivă când corpul este rănit. Cu toate acestea, coagularea sângelui devine o problemă când blochează fluxul sangvin”, explică dr. Cornelia Baciu, medic specialist chirurgie vasculară,, Clinica de Diagnostic Gral. În funcţie de locul în care cheagul de sânge este prezent în corp, tromboza este venoasă (la nivelul membrelor) sau coronariană (la nivelul arterelor inimii). Dacă vorbim despre venele membrelor, tromboza poate fi localizată la nivelul venelor superficiale sau profunde. Aceasta din urmă poate pune viaţa în pericol, în cazul în care cheagul de sânge migrează către plămâni. Situaţia duce la edem pulmonar şi chiar deces.

De ce apare
Coagularea anormală a sângelui în vene, cu formarea unui tromb (cheag), este influenţată de:

* Leziuni: deteriorarea peretelui unui vas de sânge poate îngusta sau bloca fluxul sangvin, formându-se astfel un cheag de sânge;
* Intervenţii chirurgicale majore: substanţele folosite în anesteziile generale pot dilata venele, ceea ce permite formarea trombilor. Şi repausul prelungit la pat, recomandat după multe proceduri medicale, creşte riscul de a dezvolta un cheag de sânge.
* Imobilizările prelungite: în timpul călătoriilor cu maşina şi avionul nu mai este stimulată circulaţia sangvină de la nivelul membrelor inferioare. Astfel, sângele stagnează în vene.

*Anumite medicamente;

* Sarcina: creşterea în greutate exercită o presiune foarte mare asupra venelor de la nivelul pelvisului şi picioarelor, fiind obstrucţionată astfel circulaţia sângelui.

* Administrarea pilulelor contraceptive: printre efectele secundare ale contraceptivelor orale se numără formarea cheagurilor de sânge, mai ales dacă sunt asociate cu fumatul.

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate