cancer de san
Ce este nou în tratarea cancerului de sân

Etapele tratamentului, chirurgia robotică şi radioterapia în doză unică sunt abordări noi în tratarea cancerului de sân.

Cancerul de sân nu este o singură boală. Este un grup de boli, care afectează viaţa a 2,1 milioane de femei din lume în fiecare an. La fel cum nu există doi oameni la fel, nu există două tumori la fel. Punctul comun este că toate încep cu creşterea anormală şi incontrolabilă a celulelor. Cu toate acestea, cancerele de sân pot începe din diferite părţi ale sânului: canalele care transportă laptele către mamelon sau glandele care produc laptele matern sau alte ţesuturi din sân. În plus, tumorile mamare diferă în ceea ce priveşte gradul, stadiul şi starea receptorilor hormonali şi fiecare dintre aceste diferenţe afectează ratele de progresie şi prognozele. De aceea, tratamentul cancerului de sân devine din ce în ce mai personalizat, pe măsură ce medicii învaţă mai multe despre boală.

Aproape 3.000 de pacienţi din peste 20 de ţări au ales în ultimii 5 ani ACIBADEM pentru tratamente împotriva cancerului de sân. Un caz dintre aceste câteva mii este, cu siguranţă, aparte. O femeie de 41 de ani a fost diagnosticată cu cancer de sân în stadiul 2 în a 33-a săptămână de sarcină. După o evaluare amănunţită atât a mamei, cât şi a fătului, un consiliu multidisciplinar a elaborat un plan de tratament şi a început o schemă de chimioterapie înainte de naştere. Trei săptămâni mai târziu, pacienta a născut un copil sănătos şi, trei luni după aceea, tumora ei a fost complet îndepărtată prin intervenţia chirurgicală care a permis păstrarea sânilor. Astăzi, femeia nu mai are cancer şi este mama fericită a doi copii.Cum a fost posibil acest caz, cum să se vindeci o pacientă însărcinată de cancer fără a afecta copilul?

Echipa Prof. Dr. Cihan Uras, şeful Institutului Senologic ACIBADEM a conceput şi efectuat tratamentul de succes. În cazul de faţă, pacienta a beneficiat de o nouă opţiune de tratament: chimioterapie înainte de operaţie. „Evităm începerea tratamentului cu intervenţii chirurgicale în tumorile de stadiul 2 şi mai mari, care sunt denumite cancer de sân local avansat. Unul dintre avantajele de a începe cu tratamentul medicamentos, care este chimioterapia, este posibilitatea ca natura procedurii chirurgicale care trebuie aplicată să se poată schimba în bine. De exemplu, intervenţia chirurgicală pe un pacient cu cancer mamar local avansat, care implică şi zona axilei, necesită eliminarea tuturor glandelor limfatice. Cu toate acestea, chimioterapia poate elimina cancerul din glande în stadiile incipiente ale bolii. Astfel, eliminăm complet riscul dezvoltării limfedemului în etapele ulterioare ale vieţii pentru pacient. Aceasta este una dintre cele mai importante inovaţii din ultimii 3 sau 4 ani”, explică Profesorul Uras.

Cancerul de sân este probabil cea mai ”feminină” dintre toate bolile, afectând însăşi esenţa unei femei, imaginea corpului şi emoţiile ei. „Prima noastră alegere este întotdeauna operaţia de conservare a sânilor”, spune prof. Cihan Uras. Însă în unele cazuri, îndepărtarea întregului ţesut mamar nu poate fi evitată. Acestea nu sunt neapărat doar cazuri avansate de cancer. De exemplu, îndepărtarea totală este necesară atunci când sunt detectate mai multe tumori la diferite locuri ale sânului, deşi cancerul nu este în stadiu avansat. „Aplicăm două metode pentru a îndepărta întregul sân în timp ce păstrăm mamelonul, zona care îl înconjoară şi pielea”, subliniază prof. Cihan Uras. Operaţia se poate face folosind fie tehnici convenţionale, fie endoscopice. Cea mai recentă realizare în acest domeniu este utilizarea sistemului robotizat Da Vinci pentru mastectomie, care nu implică nicio incizie pe sân. Prof. Uras explică: „Suntem capabili să îndepărtăm întregul ţesut mamar dintr-o mică incizie din axilă. Aceasta este urmată de plasarea protezelor prin aceeaşi incizie de către un chirurg plastic. Ne permite să efectuăm o operaţie care dă rezultate cosmetice mult mai bune, deoarece nu există incizii pe sân şi este uşor posibil să ascundem incizia sub braţ”.

Radioterapia, care este utilizată pentru distrugerea celulelor canceroase, s-a schimbat dramatic în ultimii ani, oferind noi tehnici şi modalităţi. Una dintre cele mai noi opţiuni este aplicarea unei doze unice de radioterapie în timpul tratamentului chirurgical al cancerului de sân (IORT), în ţesutul tumoral în sine. “Radioterapia standard implică iradierea întregului sân la pacientele supuse unei intervenţii chirurgicale de salvare a sânilor, urmată de iradiere cu doze mari pentru 8 sesiuni. Radioterapia intraoperatorie reduce cele 8 sesiuni de aplicare la o singură aplicare în timpul intervenţiei chirurgicale. Acest lucru permite o aplicare cu o singură doză care se efectuează în timp ce se protejează restul corpului pentru a elimina necesitatea supunerii pacientului la radioterapie cu doze mari de 8 ori”, aflăm de la expertul ACIBADEM. Această metodă este utilizată, de obicei, la pacientele cu vârsta peste 50 de ani, cu tumori având o structură biologică ce nu necesită chimioterapie.

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate