fibroza hepatica
Ce este fibroza hepatică şi cum se tratează

Consecinţă a inflamaţiei ficatului, fibroza hepatică reprezintă acumularea de ţesut cicatriceal la nivelul acestui organ. Are mai multe grade de severitate, ultimul fiind reprezentat de ciroză. Dacă se acţionează asupra factorilor de risc, poate fi reversibilă.

Fibroza hepatică apare la persoanele care suferă de inflamaţie durabilă (cronică) a ficatului. În unele cazuri, leziunile cauzate de inflamaţie nu se cicatrizează corespunzător şi astfel se acumulează ţesut conjunctiv, rigid. Fibrozarea ficatului perturbă funcţiile acestui organ.

Cauzele principale ale fibrozei hepatice sunt alcoolismul, hepatitele cronice şi steatoza hepatică non-alcoolică. Alte cauze sunt hepatitele autoimune, obstrucţia biliară şi excesul de fier (hemocromatoza).

Nu există simptome specifice ale fibrozei hepatice. Dar persoana poate avea manifestări ale bolii care au cauzat fibroza, printre care: pierderea poftei de mâncare, icterul, pierderea în greutate inexplicabilă, slăbiciunea şi greaţa.

Cum este evaluată starea ficatului

Dacă suferi de o boală cronică de ficat, medicul va evalua starea ficatului prin anumite analize. Astfel, dacă testele hepatice sangvine arată o anomalie, medicul va recomanda explorări complementare cu scopul de a confirma prezenţa fibrozei şi de a-i evalua gravitatea. De pildă, elastografia hepatică, care se face cu un ecograf special, Fibroscan, măsoară „elasticitatea“ ficatului. Rezultatul este notat fie cu F0 sau F1 (fibroză lejeră), fie cu F2 (fibroză moderată), F3 (fibroză severă) sau F4 (ciroză).

Dacă diagnosticul este incert după testele de sânge şi după elastografie, medicul poate recomanda o puncţie hepatică, pentru evaluarea prezenţei fibrozei şi pentru identificarea bolii care o cauzează.

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate