Ce este bine să faci dacă ai hipertensiune
Ce este bine să faci dacă ai hipertensiune

Dacă medicul ţi-a spus că ai hipertensiune, prima măsură care se impune pentru controlul acesteia este schimbarea stilului de viaţă.

Una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate din ţara noastră şi din lume este hipertensiunea. Absenţa simptomelor face ca hipertensiunea să fie neglijată, cu efecte negative. Astfel, hipertensiunea arterială netratată poate avea complicaţii la nivelul altor organe, cele mai afectate fiind inima, creierul, rinichii şi ochii. Megi la medic pentru controale de rutină. Dacă ai valori ale tensiunii mai mari de 140/90 mmHg, nu mai aştepta; începe prin schimbarea stilului de viaţă. Adoptând unele măsuri sănătoase, amâni sau reduci nevoia de tratamente antihipertensive. Iată ce trebuie să faci!

Menţine-ţi greutatea normală

Adesea, valorile tensiunii arteriale cresc pe măsură ce te îngraşi. Excesul de kilograme poate cauza şi pauze de respiraţie în timpul somnului (apnee de somn), care măreşte valorile tensiunii. Pierderea kilogramelor în plus este una dintre cele mai eficiente măsuri pentru a ţine sub control tensiunea arterială. Dacă eşti supraponderal, chiar şi slăbitul cu câteva kilograme ajută la scăderea tensiunii. De regulă, cu fiecare kilogram pierdut, tensiune se reduce cu câte 1 mmHg.
Este foarte important să fii atent la circumferinţa abdominală. Cu cât ai mai multă grăsime în jurul taliei, cu atât riscurile de a avea hipertensiune sunt mai mari. În cazul bărbaţilor, talia nu ar trebui să fie mai mare de 102 cm, iar la femei, circumferinţa abdominală nu ar trebui să depăşească 89 cm.

Fă mişcare cât mai des

Activitatea fizică regulată –150 de minute pe săptămână sau 30 de minute zilnic – poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale cu 5 – 8 mmHg. Este însă important să fii consecvent cu efortul fizic; în cazul în care te vei opri, tensiunea va creşte din nou. Ideale pentru o tensiune normală sunt alergarea, mersul pe jos în ritm alert, ciclismul, înotul şi dansul.

Mai puţină carne, mai multe legume

Valorile tensiunii pot scădea cu aproape 11 mmHg dacă vei adopta o dietă bogată în vegetale şi săracă în produse de origine animală. În acest sens, trebuie urmate recomandările dietei DASH. Aceasta are următoarele caracteristici: limitează aportul de sare, de grăsimi saturate, de carne roşie, prăjeli şi afumături şi privilegiază legumele, fructele şi lactatele slabe, peştele, cerealele integrale, nucile, fasolea, ciupercile.

Fii zgârcit cu sarea!

Chiar şi o mică reducere a cantităţii de sare consumată îţi aduce beneficii dacă ai hipertensiune, ajutând la scăderea tensiunii cu 5-6 mmHg. Redu aportul de sare la 2,3 g pe zi sau chiar mai puţin (1,5 g). Pentru acest lucru: citeşte eticheta alimentelor (multe dintre ele conţin sodiu, adică sare), consumă cât mai puţine produse procesate (conţin multă sare) şi condimentează mâncarea cu plante aromatice. Alimentele care conţin potasiu (linte, ciuperci, banane, praz) nu trebuie să îţi lipsească din dietă, pentru că acest mineral contracarează efectele sodiului.

Renunţă la fumat

La câteva minute după ce ai terminat de fumat o ţigară, tensiunea ta va creşte. Prin renunţarea la fumat, tensiunea se va menţine în limite normale. Spunând „adio!” ţigărilor, nu numai inima va avea de câştigat, ci vei preveni şi alte afecţiuni (cancer de plămâni, BPOC etc.) şi vei avea o speranţă de viaţă mai lungă.

Controlează stresul

Toţi ne confruntăm cu stresul, care este inevitabil în timpurile în care trăim. Totuşi, este bine să ştii că stresul cronic favorizează şi întreţine hipertensiunea. Şi stresul ocazional poate contribui la apariţia hipertensiunii dacă în momentele de criză consumi alimente nesănătaose, bei alcool şi fumezi.
Pentru a controla stresul, încearcă să îţi schimbi aşteptările (înţelege că sunt lucruri pe care nu le poţi modifica), încearcă să găseşti soluţii (de pildă, în relaţiile cu colegii, cu şeful sau cu membrii familiei), evită factorii declanşatori ai stresului (cum ar fi traficul aglomerat) şi fă-ţi timp pentru a te relaxa.

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate