alimente
Ce alimente îţi dau energie pentru întreaga zi

Nucile, ceaiul verde şi ouăle sunt doar câteva din alimentele care sporesc nivelul de energie al organismului, nutriţioniştii recomandând consumul acestora în prima parte a zilei.

Micul dejun este considerat cea mai importantă masă a zilei, iar acesta trebuie să conţină alimente sănătoase pentru a ajuta cu adevărat organismul să obţină energia necesară pe tot parsul zilei şi să nu ne afecteze sănătatea. Nutriţionistul Gianluca Mech face lista alimentelor recomandate pentru micul dejun.

Ouă
Ouăle sunt sănătoase şi delicioase. Studiile au demonstrat că consumul de ouă la micul dejun creşte senzaţia de saţietate, reduce aportul de calorii la următoarea masă şi ajută la menţinerea nivelului constant de zahăr din sânge şi insulină. În plus, gălbenuşurile de ou conţin luteină şi zeaxantină. Aceşti antioxidanţi ajută la prevenirea tulburărilor oculare, cum ar fi cataracta şi degenerescenţa maculară. Ouăle sunt, de asemenea, una dintre cele mai bune surse de colină, un nutrient foarte important pentru sănătatea creierului şi a ficatului.

Iaurt grecesc
Iaurtul grecesc este cremos, delicios şi hrănitor. Foarte bogat în proteine, induce senzaţia de saţietate şi stimulează metabolismul. Mai mult, iaurtul cu conţinut ridicat de grăsimi conţine acid linoleic conjugat (CLA), care poate stimula pierderea în greutate şi reduce riscul apariţiei cancerului mamar. Anumite tipuri de iaurt grecesc sunt surse bune de probiotice, cum ar fi Bifidobacteria, care ajută la o digestie sănătoasă. Puteţi combina iaurtul cu fructe proaspete pentru a creşte conţinutul de vitamine, minerale şi fibre al mesei. Cafea Cafeaua este băutura preferată a majorităţii oamenilor la începutul zilei. Este bogată în cofeină, care s-a dovedit a îmbunătăţi starea de spirit, vigilenţa şi performanţa mentală. Studiile arată că cea mai eficientă doză este de 38-400 mg pe zi, pentru a maximiza beneficiile cofeinei, reducând în acelaşi timp efectele secundare. De asemenea, s-a demonstrat că cafeina creşte rata metabolică şi arderea grăsimilor. În plus, cafeaua este bogată în antioxidanţi, care reduc inflamaţia, protejează celulele, vasele de sânge şi scad riscul de diabet şi boli hepatice, informează adevarul.ro.

Fulgi de ovăz

Ovăzul este alegerea ideală la micul dejun pentru iubitorii de cereale. Acesta conţine o fibră unică numită beta-glucan, ce are multe beneficii pentru sănătate. Spre exemplu, ajută la reducerea nivelului de colesterol. Ovăzul este, de asemenea, bogat în antioxidanţi, care protejează sănătatea inimii şi contribuie la scăderea tensiunii arteriale. Seminţe de chia Seminţele de chia sunt extrem de hrănitoare şi reprezintă o foarte bună sursă de fibre şi antioxidanţi. Sunt recomandate în special persoanelor care suferă de diabet, dar şi celor predispuşi la afecţiuni cardiovasculare.

Fructe de pădure

Vorbim aici despre afine, zmeură, căpşune sau mure. Conţin mai puţin zahăr decât majoritatea fructelor, dar sunt mai bogate în fibre. De asemenea, fructele de pădure conţin antioxidanţi numiţi antociani. Aceştia vă protejează inima şi contribuie la încetinirea procesului de îmbătrânire.

Nuci

Nucile reprezintă o alegere foarte bună pentru micul dejun. Induc senzaţia de saţietate şi previn creşterea în greutate. Reduc de asemenea riscul de boli cardiovasculare, rezistenţa la insulină şi au proprietăţi anti-inflamatorii. Toate tipurile de nuci sunt bogate în magneziu, potasiu şi grăsimi monosaturate, sănătoase pentru inimă. Sun de asemenea benefice şi pentru persoanele cu diabet.

Ceai verde

Ceaiul verde este una dintre cele mai sănătoase băuturi. El conţine un antioxidant cunoscut sub numele de EGCG, care vă poate proteja creierul, sistemul nervos şi inima. Seminţe de in Seminţele de in sunt incredibil de sănătoase. Conţin fibre, astfel că ajută digestia şi vă păstrează un timp mai îndelungat senzaţia de saţietate. În plus, îmbunătăţesc sensibilitatea la insulină, reduc nivelul zahărului din sânge şi protejează împotriva cancerului de sân.

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate