Ce afecţiuni ar putea ascunde oboseala
Stare cunoscută fiecăruia dintre noi, oboseala este modalitatea prin care organismul ne spune că are nevoie de o pauză pentru refacere. Alteori, epuizarea poate fi pusă pe seama unor boli.
Adesea, oboseala se instalează ca urmare a unui mod de viaţă dezordonat sau după un tratament cu antibiotice, sedative, antialergicele sau anxiolitice. Este bine să citim prospectul medicamentelor pentru a afla dacă ce simţim este o reacţie adversă pasageră sau nu. De obicei, oboseala dispare la sfârşitul convalescenţei, dacă în această perioadă ai ţinut seama de nevoile organismului. Dacă totuşi, această stare persistă, este bine să mergi la doctor.
Anemia epuizează organismul
Oboseala poate fi cauzată şi de anemie. Dacă eşti palid şi te simţi epuizat, lipsit cu totul de energie, trebuie căutată cu atenţie cauza. Uneori poate fi vorba despre o sângerare care trece neobservată – un ulcer, o lipsă de fier sau, în cazul femeilor, a unei menstruaţi abundente. În acest caz, sunt necesare analize de sânge în urma cărora medicul va trage concluziile.
Când poate fi semn de diabet
Diabetul zaharat, cel de tip 1, care apare la persoanele tinere, poate fi „anunţat” şi prin oboseală, pe lângă sete excesivă, urinări dese, gură uscată şi scădere în greutate. De asemenea, oboseala este un posibil simptom al diabetului de tip 2. În toate situaţiile, trebuie măsurată glicemia.
Gripa ne lasă fără vlagă
Gripa este una dintre afecţiunile care ne „goleşte” de energie. Adesea, oboseala specifică acestei infecţii este destul de pronunţată, punându-ne la pat câteva zile bune. Şi cum ne aflăm în plin sezon de gripă, urmează recomandările medicilor pentru a preveni această infecţie: respectă regulile de igienă, evită locurile aglomerate şi consumă cât mai multe fructe şi legume proaspete. O citronadă îndulcită cu miere şi un măr în fiecare zi pot ţine la distanţă bolile de sezon.
Astenia, frecventă la fumători
Fumătorii împătimiţi se plâng adesea că sunt permanent obosiţi. Este firesc, pentru că, în cazul lor, se reduce aportul de oxigen către celule. De asemenea, la fumători, se observă o îngustare a vaselor de sânge, fapt ce conduce spre aceeaşi lipsă de oxigenare. Oboseala, în acest caz, se asociază cu durerea de cap şi poate să apară chiar şi la persoanele nefumătoare care se află într-o încăpere în care se fumează.
Simptom al depresiei
În unele cazuri, oboseala este şi semn de depresie. Cum poţi să-ţi dai seama? Relativ uşor. Dacă te trezeşti greu şi neodihnit, dar pe măsură ce te pui în mişcare începi să-ţi revii, simţindu-te în continuare lipsit de chef, abătut cu sau fără motiv evident, este posibil să ai de-a face cu depresia. Nu o ignora, cere ajutorul unui psiholog.
Alte cauze
Oboseala accentuată mai poate fi cauzată de: apnee de somn, stres, alimentaţie dezechilibrată, diverse infecţii (cu virusuri, bacterii sau paraziţi), tulburări endocrine (hipo- şi hipertiroidie), boli cardiovasculare şi respiratorii, cancer, sarcină sau probleme neurologice.
© Copyright Stiri din Sanatate