Cauzele hipertensiunii: ce putem influenţa şi ce nu
Cauzele hipertensiunii: ce putem influenţa şi ce nu

Se întâmplă ca hipertensiunea să nu aibă o cauză definită şi atunci se numeşte HTA primară. Când cauzele hipertensiunii sunt cunoscute, vorbim de HTA secundară.

Valorile normale ale tensiunii arteriale sunt, conform specialiştilor, sub 120/80 mmHg. Dacă tensiunea este mai mare de 140/90 mmHg se pune diagnosticul de hipertensiune arterială. În unele situaţii, cauzele hipertensiunii sunt bolile cardiovasculare sau renale, dar există şi alte motive care pot conduce la creşterea tensiunii.

Excesul de alcool, printre cauzele hipertensiunii

Tensiunea arterială mărită depinde de o serie de factori de risc, dintre care unii pot fi influenţaţi, iar alţii nu. Dintre factorii asupra cărora se poate lucra sunt consumul excesiv de alcool şi o alimentaţie bazată pe alimente grase, prăjeli, zahăr alb şi dulciuri din comerţ. Printre cauzele hipertensiunii se numără şi stresul, lipsa exerciţiului fizic, nivelul crescut al colesterolului, lipsa de potasiu din organism şi administrarea în exces a antiinflamatoarelor nesteroidiene, a unor medicamente pentru tratarea răcelii şi a drogurilor. Fumatul este factor de risc pentru creşterea valorilor tensiunii arteriale, la fel obezitatea şi consumul ridicat de sare.

Factorii de risc care nu pot fi influenţaţi sunt vârsta, hipertensiunea afectând mulţi bărbaţi sub 45 de ani şi femeile care au depăşit vârsta de 60 de ani, rasa (afro-americanii au un risc mai mare de a fi hipertensivi) şi istoricul familial: dacă părinţii sau fraţii unei persoane suferă de hipertensiune, e posibil ca şi ea să fie diagnosticată cu această afecţiune.

Printre simptomele hipertensiunii se numără ameţeala, durerile de cap intense, sângerările nazale, înroşirea feţei, anxietatea, tulburările de somn. Tensiunea devine o urgenţă medicală atunci când persoana afectată are un ritm cardiac prea mare, vorbeşte şi vede neclar, are dureri în piept şi o sângerare nazală care nu se opreşte.

Cum se poate preveni apariţia hipertensiunii?

Decât să tratăm cauzele hipertensiunii, e mai bine să încercăm prevenirea apariţiei acestei boli. Chiar dacă nu ne putem împiedica înaintarea în vârstă, putem face câteva ajustări în viaţa de zi cu zi care să ne ţină sănătoşi pentru mai multă vreme.

În primul rând, e important să măncăm cât mai echilibrat, fără excese de sare, zahăr, grăsimi animale şi prăjeli, punând accentul pe fructe şi legume proaspete, cereale integrale, carne slabă de pui, peşte şi ulei de măsline. De asemenea, e bine să nu se neglijeze potasiul din alimentaţie, adăugând la masă măcar o dată pe zi o salată de legume verzi cu frunze (spanac, varză, varză creaţă, salată verde, salată Romaine, pătrunjel etc), citrice şi struguri. Evitarea fumatului şi consumul unei cantităţi nu mai mare de un pahar cu vin pe zi sunt paşi în prevenirea hipertensiunii. Foarte importante sunt prezenţa exerciţiului fizic - o greutate normală ajută la prevenirea hipertensiunii şi la reducerea riscului pentru bolile de inimă - şi lupta împotriva stresului cu ajutorul meditaţiei, muzicii şi relaxării.

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate