Cauzele diabetului
Cauzele diabetului

Diabetul afectează aproximativ 2 milioane de români, iar numărul lor este în creştere. Descoperă câteva lucruri pe care nu le ştiai despre această afecţiune.

Diabetul zaharat, cunoscut si sub numele de diabet mellitus, descrie un grup de afectiuni metabolice in care o persoana are glucoza in sange (zahar din sange), fie pentru ca productia de insulina este inadecvata, fie pentru ca celulele organismului nu raspund corect insulinei sau chiar ambele variante. Romania se numara printre primele tari din Europa in ceea ce priveste incidenta acestei boli, peste 2 milioane de romani suferind de aceasta afectiune.

Exista trei tipuri de diabet:

Diabetul de tip 1
Diabetul de tip 2
Diabet gestational

Diabet de tip 1
In diabetul de tip 1 organismul nu produce insulina. Unii oameni numesc acest tip diabet zaharat insulino-dependent, diabet juvenil sau diabet zaharat precoce. Aproximativ 10% din toate cazurile de diabet sunt tip 1.

Diabet de tip 2
Spre deosebire de diabetul de tip 1, in diabetul de tip 2 organismul produce insulina, insa nu suficienta pentru functionarea corecta sau celulele din organism nu reactioneaza la insulina (exista rezistenta la insulina). Aproximativ 90% din toate cazurile de diabet la nivel mondial sunt de acest tip.

Diabet gestational
Diabet gestational - acest tip afecteaza femeile in timpul sarcinii. Diabetul de tip 1 se poate dezvolta la orice varsta, desi apare adesea in timpul copilariei sau adolescentei.

Diabetul de tip 2, cel mai frecvent tip, se poate dezvolta la orice varsta, desi este mai frecvent la persoanele de peste 40 de ani.

Aflati mai multe informatii despre un anumit tip de diabet:

1. Ştiai că peste 80% din persoanele care suferă de diabet au o cantitate mică de minerale în sânge? De aceea, medicii le recomandă să consume seminţe de dovleac, cel puţin de 2-3 ori pe săptămână.

Seminţele de dovleac sunt o sursă excelentă de minerale, precum magneziu, zinc, potasiu, fier şi cupru.

2. Orice schimbare de dietă îi poate pune sănătatea în pericol, în condiţiile în care şi statisticile sunt îngrijorătoare: doar 30-50% din pacienţi reuşesc să ţină boala sub control.

3. Unele studii au arătat că persoanele care suferă de diabet au un risc mai mare de a face Alzheimer şi alte forme ale demenţei, spre deosebire de cei care nu au această boală.

4. Diabetul este principala cauză de orbire la persoanele cu vârsta cuprinsă între 20 şi 74 de ani din Statele Unite ale Americii. Specialiştii spun că depistarea timpurie a bolii şi tratamentul corect previn 90% din cazurile de orbire.

5. Ştiai că fetele adolescente care suferă de diabet de tip 1 au un risc mai mare de a suferi de tulburări alimentare? Bărbaţii care au diabet sunt mai predispuşi la disfuncţii erectile.

6. La fiecare 10 secunde o persoană moare de diabet, la nivel mondial. Rata mortalităţii din cauza acestei bolii va creşte cu aproximativ 25% în următorii 10 ani, estimează specialiştii.

7. Aproximativ 90% din persoanele care suferă de diabet, la nivel mondial, sunt obeze.

8. Persoanele care dorm mai puţin de şase ore pe noapte au un risc crescut de a dezvolta diabet, potrivit unui studiu al cercetătorilor olandezi de la Universitatea Leiden, din Olanda

9. Cei care au diabet sunt mai predispuşi la complicaţii dacă se îmbolnăvesc de penumonie şi au de şase ori mai multe şanse să fie spitalizaţi din cauza acestor probleme, spre deosebire de non-diabetici.

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate