boli care pot duce la pierderea dintilor
Cateva boli care pot duce la pierderea dintilor

Boli care pot duce la pierderea dintilor. Sanatatea dintilor este tratata uneori cu superficialitate, in raport cu alte probleme de sanatate, considerate ca fiind mai grave. Insa in ultimele decenii s-a constatat faptul ca exista o stransa legatura intre sanatatea orala si anumite boli. S-a constatat faptul ca in cazul anumitor boli, daca acestea nu sunt tratate, ele pot sa contribuie la caderea dintilor.

In continuare vom prezenta lista celor mai importante boli care pot afecta sanatatea dintilor nostri:

1. Osteoporoza

Conform statisticilor publice ale OMS aproximativ 80% dintre bolnavii de osteoporoza sunt reprezentanti de catre femei aflate la menopauza si postmenopauza. Aceasta situatie se datoreaza faptul ca in cazul femeilor oasele sunt mai subtiri decat in cazul barbatilor, iar in timpul menopauzei, rezervele de minerale si calciu din sistemul osos se reduc simtitor. Medicii de specialitate ne lanseaza un avertisment asupra faptului ca osteoporoza ne poate afecta soldurile, coloana, incheieturile de la maini si de la picioare precum si oasele maxilarului. Conform specialistilor stomatologi, in momentul in care oasele maxilarului sunt afectate de osteoporoza, creste riscul de pierdere al dintilor.

2. Diabetul

O alta boala care poate sa duca la diverse probleme medicale, printre care si pierderea dintilor este diabetul. In conformitate cu mai multe cercetari medicale de natura stomatologica, s-a ajuns la concluzia ca persoanele bolnave de diabet, in special cele care au depasit varsta de 50 ani, prezinta un risc mai mare de pierdere a dintilor. Studiile mai arata ca aproximativ 28% dintre persoanele bolnave de diabet si-au pierdut toti dintii. O alta complicatie a diabetului este reprezentata de aparitia gingivitei diabetice. S-a concluzionat faptul ca 1 din 3 diabetici vor suferii la un moment dat de paradontoza.

3. Hipertensiunea arteriala

Mai multe studii desfasurate in SUA au concluzionat faptul ca exista o stransa legatura intre hipertensiunea arteriala si sanatatea dintilor. Din studii a reiesit faptul ca fiecare dinte cazut duce la cresterea hipertensiunii arteriale si la aparitia afacetiunilor cardiovasculare. Insa in cazul hipertensiunii artriale, este valabila si situatia inversa, deoarece hipertensiunea arteriala poate duce la aparitia paradontozei si la pierderea dintilor. 

Alte boli sau cauze care pot duce la pierderea dintilor

Bolile endocrine, malocluzia dentara, traumatismele dentare, administrarea de contraceptive orale reprezita alte cauze care pot duce la pierdea dintilor. La acestea se ma pot adauga si administrarea de antidepresive, perioadele de sarcina care duc la anumite schimbari hormonale, care afecteaza in mod negati dintii si poate duce la caderea acestora.

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate