Care sunt simptomele care anunță o sarcină extrauterină
Care sunt simptomele care anunță o sarcină extrauterină

Chiar dacă este o întâmplare destul de rară, sarcina extrauterină poate să aibă urmări grave. Din acest motiv, este indicat să îi cunoști toate simptomele și să te duci imediat la medic. 10% dintre femei devin infertile după o astfel de sarcină extrauterină.

Vestea bună este că, sarcinile extrauterine sunt destul de rare (2-4%), dar complicațiile acesteia pot fi destul de serioase și pot amenința viața. Cunoscută și sub denumirea de ectopică, sarcina extrauterină apare în urma implantării ovulului fecundat la nivelul unei trompe, nu în uter, așa cum ar fi normal. În cazuri destul de rare, acest tip de sarcină poate să se dezvolte în ovare sau în abdomen.

Din ce motiv apare
Un factor esențial de risc este reprezentat de boala inflamatorie pelvină. Aceasta poate apărea în special din cauza bolilor cu transmitere sexuală, cum ar fi infecția cu Clamydia. Această afecțiune duce la apariția unor leziuni la nivelul trompelor uterine. Anumiți specialiști susțin că circa jumătate din cazurile de sarcină extrauterină sunt puse pe seama acestei boli. Alți factori asemănați cu sarcina extrauterină sunt: anumite afecțiuni (endometrioza – țesutul care „învelește” uterul se dezvoltă în afara lui), operațiile din zona abdominală (apendicita, cezariana), steriletul, malformațiile la nivelul trompelor, vârsta (mai mult de 35 de ani), o altă sarcină extrauterină în trecut, fumatul și tratamentele pentru infertilitate (FIV).

Sarcina extrauterină poate cauza dureri imense
În mod obișnuit, o sarcină extrauterină are aceleași simptome ca și una normală: absența menstruației, urinări dese și senzația de greață. În afară de acestea, mai pot să apară durerile abdominale și sângerările vaginale, simptome care impun imediat un consult medical. Durerea în timpul actului sexual, amețeala, leșinul dar și vărsăturile pot fi alte simptome specifice. De obicei, sarcina extrauterină este descoperită în săptămânile 5-7 prin ecografie și/sau prin analize de sânge specifice (beta HCG).

Când poate fi fertilitatea afectată
Dacă sarcina extrauterină este descoperită devreme, medicul poate să indice terapia medicamentoasă. Dacă cumva sarcina este mai mare de 6 săptămâni și dacă apar și anumite complicații cum ar fi hemoragia, se va impune tratamentul chirurgical, prin laparoscopie sau prin operație clasică, deschisă. În ultimul caz menționat, trompa uterină afectată este înlăturată parțial sau complet, ceea ce reduce fertilitatea.

O altă modalitate de tratament, ce păstrează fertilitatea femeii, este terapia endovasculară. Scopul acesteia este oprirea alimentării cu sânge a sarcinii, care va fi eliminată mai apoi de către organism.

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate