Care sunt bolile cronice care agravează severitatea infecției cu coronavirus
Se cunoaște deja faptul că, în contextul pandemic actual, categoriile de populație considerate de risc înalt sunt vârstnicii, dar este bine de știut și că anumite boli cronice sau asociate pot agrava severitatea infecției virale.
Deși aproximativ 80% dintre cazurile raportate nu s-au soldat cu manifestări acute, noul coronavirus poate pune în pericol nu doar viețile celor bătrâni, ci și ale persoanelor care suferă de anumite afecțiuni preexistente.
Afecțiunile cardiovasculare și diabetul
Noul coronavirus afectează, în principal, plămânii, însă afecțiunile inimii pot complica simptomatica și desfășurarea bolii. Așadar, fatalitățile înregistrate până în prezent, care sunt legate de o afecțiune cronică, sunt de ordinul miilor, cu un procent de aproximativ 10.5% în rândul persoanelor cu afecțiuni cardiovasculare. Bolile de inimă sunt extrem de frecvente, chiar și în rândul populației tinere. Se estimează că jumătate din populația adultă a Statelor Unite ale Americii suferă de hipertensiune arterială, care poate aduce complicații cardiovasculare, ceea ce impune o problemă majoră și în contextul infecției cu coronavirus.
Tototdată, diabetul face parte din lista bolilor asociate care pot accentua severitatea infecției cu virusul SARS-CoV-2. Rata mortalității în rândul persoanelor infectate, care aveau diabet, este de aproximativ 7.3%. Și diabetul poate genera complicații cardiovasculare, care, în cele din urmă, poate agrava simptomele și evoluția COVID-19, și viceversa. Astfel, COVID-19 poate determina apariția aritmiei, hipotensiunii și a tahicardiei în rândul persoanelor care suferă de o boală cardiovasculară cronică. De asemenea, crizele diabetice pot fi influențate și agravate de prezența virusului SARS-CoV-2.
Potrivit unui studiu1 efectuat pe 150 de pacienți din Wuhan, China, epicentrul infecției la momentul izbucnirii acesteia, participanții cu afecțiuni cardiovasculare au prezentat un risc crescut de deces în momentul infecției. O explicație pentru acest fenomen este faptul că inima și plămânii sunt interconectați din foarte multe puncte de vedere. Așadar, o inimă bolnavă, confruntată cu o afecțiune respiratorie, va avea o dificultate și mai mare în a funcționa la un nivel suficient de bun pentru a întreține funcțiile vitale.
Astmul și afecțiunile respiratorii
Este important de reținut faptul că suntem, încă, în plin sezon de afecțiuni respiratorii contagioase. Prin urmare, un sistem imunitar scăzut și/sau o afecțiune respiratorie preexistentă poate facilita infectarea cu alt virus gripal, pe lângă virusul SARS-CoV-2. De asemenea, COVID-19 poate avea implicații serioase în cazul persoanelor infectate, care suferă de afecțiuni respiratorii cronice, precum fibroza chistică, alergiile respiratorii sau astmul, precum și pentru persoanele care au deteriorări pulmonare cauzate de TBC sau de fumat. În aceste condiții, chiar și cazurile ușoare de răceală sau gripă comună pot agrava aceste afecțiuni, crescând șansele necesității spitalizării pentru persoana afectată.
Situația se pot agrava în cazul COVID-19, în special, deoarece perioada de incubație a virusului este mult mai lungă și, astfel, apariția primelor simptome este întârziată. Așadar, persoanele cu afecțiuni respiratorii cronice sunt sfătuite să își ia măsuri de prevenție sporite, în așa fel încât să evite orice risc de contractare a virusului, pentru a evita posibilele complicații ale bolii.
Cancerul
Bolnavii de cancer sunt, de asemenea, în categoria de risc crescut, în special cei aflați la terapie intensivă, cu boli precum leucemie sau limfom, precum și pacienții care au trecut, recent, printr-o operație de transplant de măduvă. Toți bolnavii de cancer au o predispoziție ridicată de îmbolnăvire din cauza sistemului imunitar slăbit, însă cei sus-menționați sunt mai predispuși la dezvoltarea anumitor afecțiuni virale, precum pneumonia și gripa.
Chiar și bolnavii de cancer aflați în remisie în ultimul an sunt expuși în mod direct, deoarece sistemul lor imunitar este, în continuare, compromis pentru o perioadă de timp. Un alt motiv pentru care pacienții de cancer sunt mai expuși este faptul că, în cele mai multe cazuri, aceștia nu pot efectua niciun vaccin, inclusiv cel antigripal, așadar nu au niciun resort pentru a se apăra de virusurile gripale.
Recomandarea specialiștilor în cazul persoanelor bolnave de cancer, ca și în cazul celorlalte categorii de risc crescut, este autoizolarea pe parcursul acestei perioade și întărirea tuturor măsurilor de protecție menționate de cadrele autorizate.
© Copyright Stiri din Sanatate