Alopecia: cand căderea părului devine o boala grava
Alopecia: cand căderea părului devine o boala grava

Care sunt cauzele alopeciei. Alopecia este un termen medical pentru căderea părului lăsând pielea parțial sau complet goală. Alopecia androgenetică este cea mai frecventă formă de alopecie. Afectează mai ales bărbații. Căderea părului este un fenomen natural puternic determinat de ereditate. Alte forme de alopecie pot dezvălui o problemă de sănătate sau pot fi cauzate de consumul de medicamente, de exemplu.

În greacă alopex înseamnă „vulpe”. Alopecia amintește astfel pierderea semnificativă de păr pe care vulpea o suferă în fiecare an, la începutul primăverii.

Unii oameni aleg să urmeze tratamente pentru a stimula regenerarea sau pentru a limita căderea. Părul fiind asociat cultural cu puterea seducătoare, sănătatea și vitalitatea, tratamentul alopeciei trezește un interes deosebit. Cu toate acestea, trebuie să știți că rezultatul nu este întotdeauna satisfăcător. Transplantul de păr poate fi apoi ultima soluție.

Tipuri de alopecie
Iată principalele forme de alopecie și cauzele lor. Chiar dacă alopecia afectează în principal părul, acesta poate apărea pe orice zonă păroasă a corpului.

Care sunt cauzele alopeciei. Alopecia androgenetică
Aproximativ o treime din bărbații caucazieni prezintă chelie până la vârsta de 30 de ani, jumătate în jurul vârstei de 50 de ani și aproximativ 80% de la vârsta de 70,3 ani. La bărbați, chelia este caracterizată de scăderea treptată a părului, în vârful frunții. Uneori apare mai degrabă în vârful capului. Calvoarea poate începe la sfârșitul adolescenței.

Mai puține femei suferă de chelie. La 30 de ani, afectează 2% până la 5% dintre femei și aproape 40% la vârsta de 70 de ani. Chelia modelului feminin arată diferit: întregul păr din partea superioară a capului devine din ce în ce mai rar. Deși este adesea raportat că pierderea părului tinde să se agraveze la menopauză, acest lucru nu a fost evident în studiile epidemiologice efectuate până în prezent.

Sunt în curs de desfășurare mai multe studii pentru a înțelege mai bine cauzele cheliei. Ereditatea pare să aibă o influență majoră. La bărbați, chelia este influențată de hormonii sexuali masculini (androgeni), cum ar fi testosteronul. Testosteronul grăbește ciclul de viață al părului. În timp, acesta devina din ce în ce mai subțire și mai scurt. Foliculii de păr se micșorează și apoi nu mai sunt activi. De asemenea, se pare că anumite tipuri de păr sunt influențate mai mult de nivelul de testosteron. Cauzele cheliei modelului feminin au fost mult mai puțin studiate. De asemenea, femeile produc androgeni, dar în cantități foarte mici. La unele femei, chelia ar putea fi legată de un nivel mai mare de androgeni decât media, dar cauza principală este ereditatea.

Alopecia cicatricială
Alopecia poate fi cauzată de o leziune permanentă a scalpului datorată unei boli sau infecții ale pielii (lupus, psoriazis, lichen plan etc.). Reacțiile inflamatorii care apar la nivelul pielii pot distruge foliculii de păr. Ringworm, o infecție fungică a scalpului, este cea mai frecventă cauză de alopecie la copii. În cazul lor, însă, în majoritatea cazurilor, există o regresie.

Care sunt cauzele alopeciei. Pecinginea
Ringworm, o infecție fungică a scalpului, este cea mai frecventă cauză de alopecie la copii. În cazul lor, însă, în majoritatea cazurilor, există o regresie.

Alopecia areata
Alopecia areata este o boală autoimună. Poate fi recunoscuta prin pierderea completă a părului pe zone mici ale pielii. Uneori, apare o regresire, dar o recidivă este întotdeauna posibilă luni sau ani mai târziu. Alopecia universală areata (pierderea părului corpului) este foarte rară.

Efluviul telogen
Este o pierdere bruscă și temporară a părului, în urma unui șoc fizic sau emoțional, sarcină, intervenție chirurgicală, scădere semnificativă în greutate, febră ridicată etc. Până la 30% din păr intră prematur în faza de repaus, apoi se stinge. Odată ce stresul a trecut, foliculii de păr revin la faza activă. Poate dura însă câteva luni.

Care sunt cauzele alopeciei. Alopecia congenitală
Foarte rar, poate fi în special atribuit absenței rădăcinilor părului sau unei anomalii în axul părului. Mutațiile genei P2RY5 sunt considerate responsabile pentru una dintre aceste forme ereditare numită hipotrichosis simplex, care începe în copilărie la ambele sexe. Se crede că această genă participă la formarea unui receptor care joacă un rol în creșterea părului.

Medicamente, chimioterapie
Situații diferite pot declanșa căderea părului. De exemplu, deficiențe nutriționale, dezechilibru în sistemul hormonal, tratamente de chimioterapie sau radioterapie pentru tratarea cancerului, medicamente (de exemplu, warfarină, un anticoagulant sau litiu, utilizate în tratamentul tulburării bipolare).

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate