margarina
Cât de sănătoasă este margarina?

Se poate spune că margarina este un aliment controversat. Deşi trebuia să înlocuiască untul, ea a fost criticată încă de la început datorită conţinutului ridicat de grăsimi trans, nocive pentru sănătate. Care este adevărul despre margarină?

Margarina a fost inventată în 1869 de către chimistul francez H. Mège Mouriès, care a amestecat grăsimi animale, în special cea de vită, cu uleiuri vegetale. Iniţial a fost fabricată doar în Olanda şi Statele Unite, însă datorită preţului mic, ea a început să fie consumată la scară mondială. De atunci, compoziţia margarinei s-a mai modificat, grăsimea animală fiind înlocuită cu grăsimi vegetale.

Cum se obţine
La început, margarina se obţinea prin hidrogenarea uleiurilor vegetale lichide. Prin acest proces grăsimile căpătau o consistenţă semisolidă, însă totodată acizii graşi nesaturaţi, benefici pentru sănătate, îşi schimbau compoziţia şi deveneau saturaţi, intrând astfel în categoria grăsimilor contraindicate. Cu trecerea timpului tehnica de fabricare s-a modificat, procesul de hidrogenare fiind înlocuit cu unul de amestecare a grăsimilor vegetale ( interesterificare). Astăzi, ea are în compoziţie uleiuri vegetale naturale, rafinate, precum: uleiul de floarea-soarelui, de rapiţă, de măsline sau de in, dar şi apă. Pentru ca margarina să devină tartinabilă ea este îmbogăţită ulei de cocos sau de palmier, care are o consistenţă solidă la temperatura camerei. Astfel, numărul de grăsimi trans este considerabil mai mic, locul lor fiind luat de acizii graşi nesaturaţi.

Ce grăsimi conţine
În cadrul procesului modern de fabricare, margarina este îmbogăţită cu acizi graşi Omega-3 şi Omega-6. Pentru a funcţiona corespunzător organismul are nevoie de aceşti acizi graşi nesaturaţi, ce previn bolile cardiovasculare. Astfel, uleiul de floarea-soarelui conţine o cantitate mai mare de Omega 6, ȋn timp ce uleiurile de rapiţă şi in conţin o cantitate importantă de Omega 3. Însă, nu toate margarinele din comerţ sunt fabricate prin procedeul de amestecare a uleiurilor. Din acest motiv, este bine ca înainte să o achiziţionezi să citeşti cu atenţie amabalajul. Ȋn România este obligatorie etichetarea corespunzătoare a produselor alimentare, ȋn sensul că trebuie menţionat ȋn lista de ingrediente dacă grăsimea folosită este sau nu hidrogenată.

Poţi face şi tu- Margarină de casă
Poţi pregăti margarină foarte simplu, ȋn 5 minute, acasă, din ingrediente la ȋndemâna oricui. Ai nevoie de: 20 g grăsime vegetală (grăsime de palmier sau de cocos), 2 linguri de ulei vegetal (poate fi şi ulei de in, rapiţă sau de măsline), 2 linguriţe de gălbenuş, 2 linguriţe de lapte, sare, suc de lămâie şi verdeaţă.

Topeşti grăsimea de palmier sub baie de aburi. Când acesta este gata adaugi 2 linguri de ulei vegetal şi mixezi, după ce introduci în prealabil vasul într-un bol cu apă cu gheaţă. Amesteci compoziţia până începe să capete o consistenţă cremoasă, după care adaugi gălbenuşul. Adaugi laptele şi un pic de suc de lămâie şi amesteci până când obţii consistenţa dorită (asemeni margarinei). După ce margarina este gata, adaugi puţină sare şi eventual puţină verdeaţă, ceapă verde sau orice condiment preferi.

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate