Când devine toxic paracetamolul
Ne-am obişnuit să ne tratăm răcelile, gripele sau durerile cu analgezice care conţin paracetamol. Puţini ştiu însă că în anumite doze, acestea pot fi foarte toxice. Află de ce nu e bine să depăşeşti doza zilnică de paracetamol şi ce ar trebui să faci în caz de intoxicaţie.
Toxic pentru ficat
Supradoza de paracetamol este cauza principală de dezvoltare, pe termen scurt, a insuficienţei hepatice. Medicii spun că acest lucru se petrece deoarece, după ingestie, paracetamolul este transformat de ficat într-un metabolit toxic. Primele simptome ale intoxicaţiei cu paracetamol apar după 24 de ore. Printre acestea se numără greaţa, vărsăturile, pierderea poftei de mâncare, durerile abdominale. După alte 3 zile, se instalează oboseala, durerile de cap, indigestia, erupţiile cutanate şi îngălbenirea pielii. Paracetamol poate deveni toxic pentru cei care depăşesc doza de 4 g pe zi, administrat mai mult de cinci zile.
Periculos şi pentru rinichi
Odată ingerat, paracetamolul este transformat de ficat în substanţe toxice care ajung apoi la rinichi. Primul semn care te avertizează că ceva este în neregulă este scăderea volumului de urină. După 3-4 zile apar greaţa, durerile abdomninale, diareea, vărsăturile, starea generală proastă, pierderea în greutate, durerile de cap, ritm cardiac anormal şi sânge în urină.
De aceea, ai grijă să nu depăşeşti doza de 4 g pe zi.
Medicamentele cu paracetamol nu se amestecă
Există în farmacii aproape 450 de pastile care conţin paracetamol. Dacă iei simultan mai multe medicamente care conţin paracetamol eşti expus mai uşor supradozelor. De aceea, citeşte prospectele tuturor medicamentelor pe care le iei.
Ce trebuie să faci în caz de intoxicaţie
În cazul în care ai depăşit doza de 4 g pe zi, este important să nu aştepţi apariţia primelor simptome, în primele 24 de ore, ci să mergi de urgenţă la spital.
Risc de hipertensiune
Unele studii au arătat că utilizarea excesivă a paracetamolului poate duce la:
creşterea tensiunii arteriale. Potrivit unui studiu realizat de cercetători americani există o mare legătură între hipertensiune şi paracetamolul luat zilnic (500 mg), timp de mai multe luni.
Risc pentru făt la femeile gravide. Două studii care au implicat 2.300 de femei în 2012 arată că administrarea analgezicelor în timpul sarcinii, inclusiv paracetamol, în doze mari, ar putea creşte riscul de infertilitate la fătul de sex masculin. O parte din băieţii născuţi suferă de criptorhidie (un testicul necoborât). Aceasta creşte riscul de infertilitate şi cancer testicular la vârsta adultă.
Info: În sarcină, paracetamolul poate fi luat doar cu acordul medicului.
Când nu este indicat
Paracetamolul nu are contraindicaţii, exceptând persoanele care sunt alergice la acesta. Totodată, cei care suferă de boli de ficat, malnutriţie, insuficienţă renală, sunt alcoolice, precum şi cei care au peste 65 de ani, trebuie să ia doar 2 g de paracetamol în 24 de ore.
INFO
La adulţi, doza maximă permisă este de 4g/zi. Totuşi, dozele recomandate uzual sunt mai mici (500 mg la 6-8 ore). La copii, dozele sunt semnificativ mai mici, în funcţie de greutatea acestora. Paracetamolul prezintă toxicitate hepatică şi renală, care creşte progresiv cu doza administrată şi cu durata tratamentului.
© Copyright Stiri din Sanatate