vitamine si minerale
Când îţi pot face rău vitaminele şi mineralele?

Dacă eşti o persoană sănătoasă, dar iei multivitamine şi minerale fără să discuţi cu medicul tău, îţi poţi risca sănătatea deşi apelezi la ele tocmai pentru a preveni unele afecţiuni şi pentru a-ţi îmbunătăţi imunitatea.

Prea multă vitamina A fragilizează oasele
Mineralele şi multivitaminele care sunt disponibile fără reţetă sunt considerate de noi toţi fără riscuri pentru sănătate. Însă, pe lângă faptul că trebuie repectate întocmai informaţiile privind dozajul şi modul de administrare de pe reţetă, trebuie să ţii cont şi de starea ta particulară de sănătate.

De exemplu, vitamina A este de evitat în sarcină pentru că are efecte teratogene, favorizând apariţia malformatiilor congenitale la făt. Surplusul de vitamina A este incriminat pentru apariţia unor boli şi a unor defecte grave, precum spina bifida, hidrocefalia sau malformatii ale tractului urinar. Totşi, este dificil să se ajungă la o astfel de situaţie, doar administrarea haotică de suplimente alimentare poate genera astfel de efecte, însă precauţia viitoarelor mămici este necesară.

Mai mult, studii realizate în Marea Britanie au indicat faptul că vitamina A fragilizează oasele şi creşte riscul de osteoporoză. Date centralizate, provenite din 67 de studii precedente arată că vitaminele A şi E micşorează durata de viaţă, deşi initial se credea că o prelungesc. În plus, prea multă vitamina A produce şi pe termen scurt reacţii adverse ca ameţeală şi dureri de cap, dacă este administrate în exces.

Vitamina C poate irita gingiile
Pe de altă parte însă, vitamine precum vitamina C nu sunt periculoase, nici luate în cantităţi mari, arată studiile. Luată pentru a fortifica organismul, vitamina C nu poate preveni infecţiile virale, dar ae efect clar în scurtarea convalescenţei. Pe de altă parte, dacă aveţi gingii fragile, ar trebui să optaţi pentru vitamina C efervescentă, pentru că cea sub formă de pastille, accentuează fragilitatea gingiilor.

Calciul poate favoriza contractile
Are un rol foarte important în organism, şi este essential în perioada sarcinii pentru dezvoltarea armonioasă a fătului. Dar există situaţii în care suplimentele cu calciu sunt riscante. De exemplu, atunci când gravida are contracţii, aceste suplimente le pot accentua. Şi persoanele care au probleme cu rinchii ar trebui să fie precauţi în privinţa consumului de calciu, apa cu un conţinut crescut de calciu fiind una dintre cauzele formării pietrelor la rinichi.

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate