Boala care poate afecta multe părți ale corpului, inclusiv articulațiile, pielea, rinichii, inima
Boala care poate afecta multe părți ale corpului, inclusiv articulațiile, pielea, rinichii, inima

Ce este lupusul? Lupusul este o boală autoimună cronică, care apare atunci când sistemul imunitar atacă și distruge celulele din organism. Poate afecta multe părți ale corpului, inclusiv articulațiile, pielea, rinichii, inima etc. Acesta este motivul pentru care vorbim de lupus sistemic sau „sistemic”. Lupusul poate provoca simptome la fel de diverse ca pusee de febră, dureri articulare, vedere încețoșată și multe altele.

Lupusul afectează mai ales femeile cu vârsta reproductivă, cu vârsta cuprinsă între 15 și 40 de ani. Simptomele bolii și gravitatea lor diferă mult de la o persoană la alta.

Cauza
În lupus, din motive încă necunoscute – poate o combinație de factori de mediu, hormonali și genetici – organismul produce anticorpi care atacă propriul țesut sănătos. Sistemul imunitar este o rețea complexă de organe, țesuturi, celule și factori care circulă în sânge. De obicei, protejează individul de boli. Aceste reacții autoimune pot fi foarte nocive pentru organism și pot provoca reacții inflamatorii severe.

Ce este lupusul? Evoluție
Lupusul se caracterizează prin perioade alternative de recidivă (cu simptome) și perioade de remisie. În timpul revarsărilor, boala se agravează: simptomele se agravează și testele de sânge dezvăluie prezența anticorpilor anormali, care atacă organismul. Apoi, simptomele scad treptat și dispar complet sau parțial. Perioadele de remisie pot dura săptămâni, luni și chiar ani. Deși este o boală cronică, majoritatea persoanelor cu lupus nu vor fi bolnavi continuu de-a lungul vieții.

Ce este lupusul? Simptomele lupusului
Simptomele variază foarte mult de la o persoană la alta, deoarece boala poate afecta aproape fiecare organ și țesut din corp. De obicei, boala se manifestă prin unele dintre următoarele simptome, care pot apărea brusc sau treptat.

Simptome nespecifice
Oboseală extremă.
Pierderea in greutate sau cresterea in greutate neexplicata si continua datorita retentiei de lichide
Febra neexplicată
Glandele umflate

Simptome specifice
Durere (artralgie), rigiditate și umflare în articulații. Acestea sunt cele mai frecvente manifestări ale lupusului.
O pata roșie pe vârful obrajilor și la rădăcina nasului în formă de aripi de fluture.
Sensibilitate mare la soare, manifestată prin erupții roșii care apar pe zonele pielii expuse la soare, în special mâinile, pieptul, coatele.
Pe față, scalp și piept pot apărea plăci în formă de disc în relief, „cruste”. Acestea sunt caracteristice lupusului cutanat sau discoid, care afectează doar pielea.

Plăcuțe mici (nedureroase) la nivelul gurii sau nărilor.
Durere în piept în timpul respirațiilor profunde și, uneori, tuse și dificultăți de respirație din cauza afectării pulmonare.
Umflarea picioarelor (edem).
Dacă boala afectează inima, poate provoca aritmie și mai rar insuficiență cardiacă.
O stare deprimată, dificultate în a avea idei clare și probleme de memorie.
Dureri musculare.

Alte simptome
Căderea părului.
Probleme de vedere și ochi uscați.
În caz de frig sau de stres: degetele devin ușor albastre sau palide. Vorbim despre boala lui Raynaud.
Urticarie.
Cefalee, convulsii.
Formarea cheagurilor de sânge în vasele de sânge (tromboză).
Afectarea rinichilor, care nu începe cu niciun simptom. Poate fi detectat, printre altele, prin analize urinare regulate.
Anemia, care este o scădere a numărului de globule roșii sau de hemoglobină din sânge.
Susceptibilitatea la infecții cauzate de deteriorarea sistemului imunitar

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate