Vrei sa renunti la fumat? Iata ce alimente si plante te ajuta sa reusesti!

Posted by Stiri din Sanatate on Monday, September 1, 2014 Under: sanatate

Renuntarea brusca la fumat iti poate crea mari neplaceri. Din punct de vedere medical, acestea se manifesta mai intens in primele 7-10 zile, prin stari de nervozitate si agitatie. Si cum fumatorii sunt obisnuiti sa isi aprinda o tigara pentru a se calma, posibilitatea de a ceda chiar din primele zile tentatiei este foarte mare.

Riscul intoarcerii la viciu este foarte mare in aceasta perioada, iar viitorii fosti fumatori incearca mereu sa compenseze lipsa tigaretei prin tot felul de artificii. Unii dintre ei apeleaza la mancare, insa o fac dintr-un simplu reflex, fara a cunoaste alimentele care chiar i-ar putea ajuta sa reziste mai usor fara nicotina.

Cel mai important este sa nu inlocuiesti substantele toxice din tigari cu alimente la fel de nocive, precum dulciurile sau gustarile foarte sarate. Vestea buna este ca exista alternative sanatoase pentru inlocuirea nicotinei, care au nu doar avantajul de a reduce pofta de fumat, dar si ajuta organismul sa-si echilibreze necesarul de vitamine.

Totodata, alimentele recomandate pentru cei care incearca sa se lase de fumat au efecte benefice si asupra starii emotionale, calmandu-te si reducandu-ti anxiozitatea cauzata de abstinenta de la viciu.

Iata ce alimente si plante sa consumi atunci cand vrei sa renunti la fumat, pentru a-ti usura eforturile in acest demers dificil:

Ghimbir. Consumul de ghimbir reduce starile de greata din primele zile de la abandonarea fumatului. Acesta trebuie consumat dimineata, atunci cand starile de rau sunt mai puternice. Se poate adauga insa in bauturi ori de cate ori revine pofta de nicotina. Se recomanda consumul sub forma extractului natural.

Miere. Mierea nu doar ca ajuta la scaderea nivelului de nicotina din organism, dar are si capacitatea de a reduce pofta de tigari. Totodata, te va ajuta sa eviti consumul necontrolat de mancare, tendinta pe care s-ar putea sa o ai in prima etapa a renuntarii la fumat. De asemenea, diminueaza simptomele de sevraj si tempereaza starile de nervozitate si agitatie.

Citrice. Citricele scad nivelul nicotinei din sange. Bea un pahar de suc de portocale sau de grapefruit dimineata, iar pofta ta de tigari va fi mai putin acuta. Repeta acest obicei sanatos macar de 2 ori pe zi. Vei avea si avantajul vitaminizarii si al imunizarii organismului, care, supus la stresul renuntarii la fumat, ar putea fi slabit.

Sunatoare. Sunatoarea, consumata sub forma de ceai, are rolul de a calma. Astfel, iti va reduce starile de irascibilitate si te va ajuta sa fii mai relaxat/a. Atentie insa la consumul infuziei, poate da stari de somnolenta si de moleseala. Specialistii recomanda sa fie consumata seara, chiar inainte de culcare. Te va ajuta totodata sa ai un somn mai linistit.

Ovaz salbatic. Ovazul este bogat in vitaminele C, D si E, esentiale pentru organismul devitaminizat al fostilor fumatori. Specialistii sustin ca are efecte de calmare si de reducere a starilor de agitatie cauzate de abstinenta. Totodata, diminueaza pofta de fumat si reduce inconfortul cauzat de deshidratarea mucoasei din cavitatea bucala.

sursa:sanatate.acasa.ro

In : sanatate 


Tags: renuntare fumat  alimente  plante  ajutor  reusita