Vitamina fără de care obosim, suferim de pierderi de memorie şi de anxietate

Posted by Stiri din Sanatate on Sunday, October 19, 2014 Under: sanatate


Stări de oboseală accentuată, tulburări de memorie sau anxietate - pot fi simptomele deficitului de vitamina B12. Lipsa ei duce la anemii şi poate influenţa chiar producţia de ADN a organismului. Cum ne procurăm această substanţă esenţială pentru viaţă?

Vitamina B12 are un rol foarte important în organism. Este esenţială pentru buna funcţionare a sistemului nervos şi ajută la maturizarea globulelor roşii, prevenind astfel anemiile şi oboseala.

”În mod normal, o alimentaţie variată ne aduce suficientă vitamina B12. Deficitul nu apare atât de uşor în cazul în care avem o alimentaţie cu de toate, ci apare în special la persoane care nu consumă absolut deloc alimente de origine animală”, a spus Andreea Dragomir, medic în diabet, nutriţie şi boli metabolice .

Astfel, in lipsa vitaminei B12 pot aparea grave probleme de sanatate. ”Apar tulburări de sinteză ADN-ARN, deci posibil mutaţii şi modificări ale ADN-ului celular, poate să apară anemia, pentru că eritrocitele nu se mai sintetizează cum trebuie şi pot apărea diverse manifestări de neuropatie, prin afectarea tecii nervoase şi a conducerii neuronale”, a spus Catrinel Macovei, medic în diabet, nutriţie şi boli metabolice.

Aceste probleme se instalează însă după mai mulţi ani, în cazul unei persoane care nu a avut niciun aport de vitamina B12.

„Intestinul uman o produce în cantităţi foarte foarte mici, dar produce. Vitamina B12 are în organism un circuit enterohepatic, ea este singura vitamină hidrosolubilă care are un depozit, se depozitează hepatic, deci corpul are o rezervă, se elimină în bilă, de acolo în intestin şi se reabsoarbe din nou. Deci rezerva se poate reface permanent”, a adăugat Catrinel Macovei, potrivit Digi24.

„Dar cantitatea este foarte mică şi este utilizată şi reutilizată de către organism. Aceste depozite se termină la un moment dat”, a mai spus Andreea Dragomir.

În cantităţi mici, această vitamină mai poate fi găsită în anumite tipuri de alge cum ar fi spirulina, dar şi în drojdie sau în murăturile sarate. Medicii recomandă, însă, vegetarienilor să facă periodic analize pentru a depista la timp eventualele carenţe.

sursa: stiripesurse.ro

In : sanatate 


Tags: vitamina  oboseala  suferinta  pierdere memorie  oboseala