Tratament nou pentru pietrele la rinichi

Posted by Stiri din Sanatate on Monday, September 8, 2014 Under: sanatate


Pietrele la rinichi, problemă cunoscută și sub denumirea de litiază renală, se numără printre afecțiunile tot mai des diagnosticate indiferent de vârstă. Persoanele care suferă de acestă problemă pot apela acum la noul tratament care ajută la eliminarea calculilor renali: litotriția extracorporeală.

Formațiunile solide care se formează în rinichi sunt acumulări de săruri minerale, care în timp pot crește în dimensiune ajungând chiar și la dimensiunea unei mingi de golf. Dacă la început afecțiunea poate fi lipsită de simptome, pe măsură ce trece timpul durerile care apar în zona rinichilor pot fi foarte intense, etapa fiind cunoscută și sub numele de colică renală


„Apariţia pietrelor la rinichi este favorizată în primul rând de deshidratare. Aşa cum suntem sfătuiţi în mod constant, că pentru o viaţă sănătoasă trebuie să consumăm doi litri de lichide, această cantitate de apă este necesară în primul rând menţinerii sănătăţii aparatului urinar, respectiv a rinichilor. Stagnarea urinii în aparatul urinar favorizează apariţia şi depunerea nisipului la nivelul acestuia: începând de la rinichi, uretere şi vezica urinară. Un alt factor determinant pentru aceasta afecţiune îl reprezintă tulburările de metabolism ale calciului: un aport crescut de calciu în apă sau sinteza deficitară a oxalaţilor proveniţi din alimente. În afara acestor cauze externe, există şi posibilitatea ca pacientul să se prezinte cu malformaţii congenitale încă de la naştere, care produc o încetiniere a fluxului urinar în eliminarea depunerilor minerale. Acestea pot fi diverse stenoze ureterale sau chiar adenomul de prostată”, explică Vitalie Mogoreanu, specialistul urolog în cadrul Spitalului ,,Sf. Constantin” din Brașov.

Simptomele bolii, în funcție de mărimea pietrelor
În ceea ce priveşte bolile tractului urinar, pietrele la rinichi reprezintă a treia cea mai întâlnită afecţiune a acestui sistem, după infecţiile urinare şi dereglările prostatei. Mărimea calculilor renali variază de la un grăunte de nisip la formaţiuni ce determină blocaje ale rinichiului.

În funcţie de dimensiune şi poziţionare, simptomatologia acestora poate fi complet neexistentă până la dureri intense în zona lombară, în părţile laterale ale trunchiului, la nivelul abdomenului, ale pelvisului sau organelor genitale însoţite de stări de greaţă sau vomă, oboseală nejustificată, transpiraţie excesivă şi prezenţa urinei în sânge, un semn al iritaţiilor canalului urinar.

În general, intensitatea durerilor diferă de la un sex la altul, întrucât bărbaţii au tractul urinar mai lung, astfel că depunerile necesită un timp mai îndelungat pentru a fi eliminate din organism.

Litotriția extracorporeală ESWL, noua terapie
În prezent, eliminarea calculilor renali poate fi realizată printr-o procedură modernă, neinvazivă, ce nu necesită anestezie şi se poate aplica pacienţilor indiferent de vârstă. În unele centre medicale, litiaza renală este tratată cu ajutorul procedurii de litotriție extracorporeală ESWL, prin care pietrele la rinichi sunt sfărâmate fără incizii sau intervenţie endoscopică, prin aplicarea undelor mecanice, acestea fiind ulterior eliminate din organism pe cale naturală.

Această tehnică este puţin dureroasă, în multe cazuri fiind efectuată chiar fără anestezie, durează în jur de 45-60 de minute şi nu nencesită întotdeauna internarea pacientului.

Deşi poate varia în funcţie de compoziţia, mărimea şi localizarea calculilor renali, rata de succes a acestui tip de intervenţie este foarte mare, astfel că între 75% şi 90% dintre pacienţii cu litiază renală sunt supuşi tratamentului extracorporeal cu unde de şoc.

sursa: bewoman.com

In : sanatate 


Tags: tratament  pietre rinichi