Test pe calculator care poate detecta riscul de Alzheimer

Posted by Stiri din Sanatate on Tuesday, September 23, 2014 Under: sanatate


Un simplu test pe calculator poate ajuta la detectarea riscului sporit al unei persoane de a dezvolta boala Alzheimer.

Un studiu realizat de profesori de la Universitatea York din Canada a cerut participantilor sa efectueze patru sarcini vizual-spatiale si cognitiv-motorii pe laptopuri, relateaza Calgary Sun.

Studiul a inclus trei grupuri: cei diagnosticati cu MCI sau au avut un istoric familial de boala Alzheimer si doua grupuri care cuprind tineri adulti si adulti in varsta fara un istoric familial al bolii.

"Am introdus o sarcina care a implicat mutarea mouse-ului de la calculator in directia opusa unei tinte vizuale de pe ecran, care cere creierului persoanei sa gandeasca inainte si in timpul miscarilor mainii. Aici am gasit diferenta cea mai pronuntata intre cei cu insuficienta usoara cognitiva (MCI) si cu istoric familial de boala si celelate doua grupe", a declarat cercetatorul Lauren Sergio.

Echipa a constatat ca 81,8% din cei care au avut un istoric familial de boala Alzheimer si cei cu MCI au avut dificultati in efectuarea sarcinilor cognitive si motorii.

Hawkins spune ca rezultatele nu prezic cine va dezvolta boala Alzheimer, dar arata ca exista ceva diferit in creierul celor mai multi participanti diagnosticati cu MCI sau care au avut un istoric familial de boala. Studiul a fost publicat in Journal of Alzheimer's Disease.

sursa: ziare.com

In : sanatate 


Tags: test calculator detectare risc alzheimer