Sucurile carbogazoase la fel de periculoase ca si tigarile

Posted by Stiri din Sanatate on Tuesday, October 21, 2014 Under: sanatate

Sucurile carbogazoase la fel de periculoase ca si tigarile

Consumul zilnic de sucuri carbogazoase duce la imbatranirea prematura a celulelor, efectele fiind asemanatoare ca in cazul fumatului, potrivit unei cercetari recente.

Considerate la fel de nocive ca si tigarile, bauturile carbogazoase dulci imbatranesc cu doi ani celulele imunitare, daca sunt consumate zilnic, informeaza Top Sante, care citeaza un articol aparut pe site-ul publicatiei "Jurnalul American de Sanatate Publica".

Oamenii de stiinta de la Universitatea din California au facut o legatura intre consumul de bauturi carbogazoase indulcite cu zahar si lungimea telomerilor la adultii sanatosi.

Aflati la capatul fiecarui cromozom, telomerii sunt un reper pentru varsta biologica a oamenilor si sunt responsabili, printre altele, de imbatranirea celulara.

Cei mai scurti sunt asociati cu o speranta mai mica de viata sau cu riscul de aparitie a unor boli precum diabetul sau cancerul.

In cadrul studiului specialistilor americani realizat intre 1999 si 2002, au fost monitorizati 5.309 de adulti cu varsta cuprinsa intre 20 si 65 de ani, fara antecedente de diabet sau de boli cardiovasculare.

In urma acestuia s-a descoperit ca persoanele care consumau zilnic bauturi carbogazoase aveau telomeri mai scurti.

Astfel, un consum zilnic de 250 ml de suc carbogazos scade speranta de viata cu aproape doi ani. La cei care beau doua doze de cola pe zi, imbatranirea celulara este de 4,6 ani.

Aceste cifre sunt asemanatoare cu cele inregistrate in cazul tigarilor, fumatul fiind un alt factor al scurtarii telomerilor.

sursa: ziare.com

In : sanatate 


Tags: sucuri  carbogazoase  pericol  tigari