Singurul om care a scapat de HIV: Cum a fost posibila vindecarea

Posted by Stiri din Sanatate on Thursday, October 2, 2014 Under: sanatate


Oamenii de stiinta vor sa afle care este modalitatea prin care a fost posibila vindecarea de HIV in cazul singurului pacient din lume la care s-a petrecut acest lucru, Timothy Brown.

Cazul "pacientului din Berlin", cum mai este numit Timothy Brown, este unic in lume. In prezent, oamenii de stiinta au initiat un studiu pe maimute pentru a afla cum a fost posibila vindecarea barbatului, informeaza Maxisciences.

Vindecarea s-a produs in 2007, dupa ce Timothy Brown a facut un transplant de maduva osoasa pentru leucemia cu care fusese diagnosticat cu un an mai devreme. Barbatul fusese declarat seropozitiv in 1995 si urma tratament antiretroviral.

Dupa diagnosticarea cu leucemie, el a fost supus unor sedinte de radioterapie. Medicul care il trata, Garo Hutter, a ales pentru el un donator de maduva care avea o mutatie rara a genei CCR5, care ii ofera imunitate naturala contra HIV.

In urma transplantului, Brown a scapat si de leucemie, si de HIV. Nimeni nu poate spune cu exactitate prin ce mecanism s-a produs vindecarea.

O echipa de cercetatori condusa de medicul Guido Silvestri incearca sa rezolve acest mister, dupa cum se mentioneaza in revista PLOS Pathogens.

Exista trei ipoteze de la care porneste cercetarea. Prima se refera la celulele imunizate natural contra HIV, care i-ar fi oferit protectie si lui Brown. A doua ipoteza: celulele noi primite ar fi eliminat toate globulele albe infectate. A treia varianta: radioterapia ar fi distrus celulele infectate ale pacientului.

Pentru cea de-a treia posibilitate, Silvestri a folosit un virus hibrid similar cu HIV pentru a infecta animalele, care apoi au fost supuse aceluiasi tratament ca Timothy Brown. Radioatiile au ucis intre 94% si 99% dintre celulele cu HIV, ceea ce a dus la concluzia ca radioterapia a fost un element cheie in vindecarea "pacientului din Berlin".

sursa: ziare.com

In : sanatate 


Tags: singur om scapat hiv vindecare posibila