Sfatul preşedintelui specialiştilor oftalmologi pentru părinţi

Posted by Stiri din Sanatate on Tuesday, November 18, 2014 Under: sanatate

Sfatul preşedintelui specialiştilor oftalmologi pentru părinţi

Tot mai multi copii, mai ales mici, cu vârsta de pâna în doi ani, sunt diagnosticati cu miopie, motiv pentru care parintii trebuie sa îi tina cât mai departe de telefoane, tablete si ecranele televizoarelor, a precizat dr. Adriana Stanila, presedintele Societatii Române de Lentile de Contact si al Societatii Române de Cornee si Suprafata Oculara.

'Miopia este o problema care preocupa pe toata lumea, care poarta ochelari si care are vederea asta scurta, si încercam sa gasim cele mai bune solutii pentru ei. (...) Copiii de mici, de la un an jumatate, doi ani, butoneaza si apasa pe telefoane si parca este ceva mai multa miopie si este si o miopie mica. Parintii sa îsi tina copiii departe de telefoane, tablete, televizoare. Copiii au tendinta sa se apropie din ce în ce mai mult', a precizat dr. Adriana Stanila, care este si medic-sef al Sectiei Clinice Oftalmologie a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta din Sibiu.

Aceasta sustine ca, mai ales în cazul copiilor miopi, medicii oftalmologi prescriu lentilele dure, care se poarta doar noaptea, dar care sunt costisitoare. Pretul acestor lentile dure este de pâna la 2.000 de lei, pentru un tratament de un an, maxim un an jumatate, conform Dr. Adriana Stanila.

Peste 300 specialisti oftalmologi din România, Italia, Elvetia, Israel, Ungaria si Ucraina vor discuta începând de vineri, la Sibiu, despre miopie, în cadrul Congresului anual al Societatii Române de Lentile de Contact si al Societatii Române de Cornee si Suprafata Oculara.

Manifestarea a început vineri, la ora 9.00, cu prezentari teoretice cu amprenta personala pe tematici diverse si de mare actualitate. Printre acestea se numara 'Tratamentul medicamentos al miopiei', prezentare sustinuta de prof. univ. dr Adriana Stanila. Dupa sustinerea prezentarilor teoretice vor avea loc discutii pe temele abordate, iar apoi congresul va continua cu sustinerea unor lucrari stiintifice despre controlul miopiei prin terapii sau interventii chirurgicale, dificultati în diagnostic, rezultate si reusite ale tratamentelor etc., sustinute de specialisti din tara si din strainatate.

'Miopia este un viciu de refractie în care pacientii nu vad bine la distanta, deoarece la ochii miopi imaginea se formeaza în fata retinei. Pentru a o aduce pe retina se folosesc diferite metode. Cea mai folosita este corectia cu lentile aeriene montate într-o rama de ochelari, apoi lentile de contact care pot sa fie lentile de contact moi sau dure. O tehnica noua folosita în corectia miopiei este ortokeratologia, prin care pacientul poarta lentilele de contact noaptea, iar ziua beneficiaza de o vedere clara dupa scoaterea acestora. Efectul este reversibil, motiv pentru care lentile trebuie purtate regulat', a explicat prof. univ. dr. Adriana Stanila pentru AGERPRES.

Prezentarile vor continua sâmbata 8 noiembrie, fiind deschise de prof. univ. dr. Adriana Stanila cu o lucrare privind 'Optiuni chirurgicale în tratamentul miopiei', care va consta în notiuni teoretice, dar si un moment de 'live surgery', printr-o transmisie de la o clinica din oras.

'Chirurgia refractiva corneana reprezinta o metoda moderna prin care este corectata miopia cu ajutorul unui laser special prin care este remodelata corneea. Cu ajutorul acestei metode se poate corecta miopia pâna la -10 -12 dioptrii si astigmatismul pâna la 6 dioptrii. Exista solutia chirurgiei refractive cristaliniene, în cazul în care chirurgia refractiva corneana nu se poate aplica, care înlocuieste cristalinul natural cu un cristalin artificial sau se poate implanta un cristalin artificial peste cristalinul natural. Practic, prin dotarile si tehnica actuala se poate corecta miopia si se poate elimina dependenta de ochelari a miopului', a detaliat prof. univ. dr. Adriana Stanila.

Cea de-a doua parte a zilei de sâmbata va fi dedicata unui simpozion în care participantii vor discuta despre importanta preventiei afectiunilor oculare, noi optiuni de tratament ale acestora, modalitati de abordare, noutati în domeniu si perspective terapeutice, iar duminica, în ultima zi a congresului, participantii avea posibilitatea sa se exprime în cadrul unui atelier de lucru.

sursa: stiripesurse.ro

In : sanatate 


Tags: sfat  presedinte  oftalmolog  parinti