Răceală, gripă sau viroză – cum facem diferenţa?

Posted by Stiri din Sanatate on Saturday, November 15, 2014 Under: sanatate

Răceală, gripă sau viroză – cum facem diferenţa?

Nas înfundat, usturime în gât şi febră – simptome cu care toţi ne-am confruntat la un moment dat, însă fără să ştim dacă este vorba de o simplă răceală, gripă sau o viroză de sezon. Care este diferenţa între aceste boli şi mai ales cum le putem trata?

Deşi la prima vedere pot avea manifestări asemănătoare, aceste 3 tipuri de afecţiuni impun remedii diferite pentru tratarea acestora.

Un nou anotimp, o altă afecţiune

„Perioada anului şi condiţiile meteorologice specifice pot influenţa semnificativ tipurile de afecţiuni care pot apărea. Astfel, o simplă răceală se va manifesta pe parcursul întregului an, cu precădere vara. În schimb, gripa apare mai mult în perioada de iarnă, noiembrie-februarie, când sistemul imunitar este mai vulnerabil din cauza schimbărilor bruşte de temperatură şi a virusurilor gripale. Virozele respiratorii se transmit, în special, prin contactul direct sau indirect cu o persoană contaminată, aşadar sunt prezente tot timpul anului şi depind foarte mult de abilitatea individuală a organismului de a se apăra în faţă agenţilor patogeni ’’, explică doctorul imunolog Tania Bejan.

Atenţie la simptome!

Răceala este o infecţie virală provocată în special de rinovirusuri, care afectează mucoasa nazală, sinusurile, faringele şi căile respiratorii. De regulă, simptomele răcelii debutează la 3 zile de la infecţie printr-o stare generală de disconfort, senzaţii de usturime ale faringelui şi rinoree.

Când infecţiile virale se manifestă exclusiv asupra căilor aeriene superioare prin strănut excesiv, nas înfundat, secreţii nazale abundente, putem vorbi despre instalarea virozei respiratorii.

„Gripa este cea mai periculoasă viroză respiratorie, fiind provocată de virusul gripal, care se manifestă mai amplu, că o infecţie a plămânilor şi a căilor respiratorii. Anual, aceasta afectează aproximativ 12% din populaţie, iar primele semnale sunt date de febră, tuse, migrene şi o stare generală de rău a organismului.

Este important de reţinut că „antibioticele nu sunt eficiente în cazul răcelilor, gripei şi virozelor respiratorii, decât în cazul în care este vorba şi de o infecţie bacteriană asociată acestora. Altfel, acest tip de tratament aduce mai multe efecte secundare negative decât beneficii în interiorul corpului. Când organismul nostru se luptă cu o afecţiune virală, este posibil să se instaleze şi o suprainfecție bacteriană, din cauza sistemului imunitar slăbit. Doar în acest caz este utilă administrarea antibioticelor, care pot să omoare direct bacteriile sau să le împiedice să se răspândească’’, adaugă specialistul Ropharma.

O răceală simplă debutează cu câteva strănuturi, posibil secreţii nazale uşoare sau înfundarea nasului şi o stare de oboseală sau letargie. În schimb, gripa are un debut brusc, cu febră mare de peste 39 de grade Celsius şi este însoțită de frisoane, dureri de cap şi musculare, tuse puternică, oboseală, lipsa poftei de mâncare etc.

Febra este primul indiciu care trebuie să te ducă cu gândul la gripă. Este adevărat că există şi cazuri de răceli în care apare febra, dar nicidecum nu este vorba de o creştere mare şi bruscă, încă de la debutul bolii, aşa cum este în cazul gripelor.

În plus, gripa este însoţită adesea de dureri musculare puternice. Acest simptom nu apare la o răceală, aşa cum nici frisoanele nu îşi au locul în tabloul simptomatologic al unei viroze simple. Durata fiecărei afecţiuni diferă. În timp ce răceala dispare în câteva zile, cam o săptămâna, o gripă serioasă poate ţine şi câteva săptămâni.

Tratamentele recomandate se diferenţiază în funcţie de fiecare afecţiune, simptomatologie şi tipul de infecţie, însă este important ca toate să aibă o acţiune antiinflamatoare asupra căilor respiratorii infectate, antispastică pentru a calma tusea şi emolientă pentru fluidizarea şi eliminarea eficientă a secrețiilor nazale.

sursa: clickpentrufemei.ro

In : sanatate 


Tags: raceala  gripa  viroza  diferenta