Remedii care te ajuta sa combati astenia de toamna

Posted by Stiri din Sanatate on Tuesday, September 30, 2014 Under: sanatate


Esti mai mereu trista, lipsita de vlaga, iar durerile de cap nu iti dau pace? S-ar putea sa suferi de astenie de toamna. Una din zece persoane manifesta acest tip de dereglare cauzata in principal de tranzitia catre anotimpul rece. Iata cum poti combate starile neplacute:

Preventia e cheia

Se spune ca e mai simplu sa previi, decat sa tratezi. E valabil si in cazul asteniei de toamna. De aceea, e bine sa eviti deficientele nutritionale. Chiar daca vara s-a incheiat, continua sa mentii un regim alimentar variat, sanatos si echilibrat. Acest lucru ajuta la buna functionare a sistemului nervos si stimuleaza producerea de neurotransmitatori care regleaza emotiile, responsabile de starile de tristete, de anxietate specifice asteniei.

E important sa eviti mesele grele, bogate in grasimi, intrucat digestia lenta poate fi vinovata de lipsa de apetit si oboseala, alte simptome ale asteniei.

Continua sa mentii un nivel moderat de miscare, cate 30-40 de minute de plimbare pe jos zilnic sunt nemaipomenit de eficiente. Si nu uita ca trebuie sa dormi suficient.

Cum sa tratezi

Daca ai neglijat recomandarile de mai sus si te-ai procopsit cu o nesuferita de tulburare astenica, exista cateva remedii, bazate in principal pe alimentatie.

Renunta, in primul rand la dulciuri. Macar pentru o perioada, daca nu pe termen lung. In aceasta perioada, variatiile de glicemie iti intretin starea de oboseala si de neliniste.

Mananca multe fructe si legume proaspete care sa ajute la detoxifierea organismului tau. In plus, ele iti livreaza si cantitatea necesara de vitamine, care combat oboseala. Daca ti se pare mai simplu, prepara-ti sucuri proaspete pe care sa le bei pe parcursul zilei. In aceasta perioada se recomanda sa mananci mere, pere, dovleac, ridichi, oua, peste, vita, salata, spanac, ridiche neagra si broccoli. Acestea au efecte benefice uimitoare pentru persoanele obosite, stresate, surmenate fizic si psihic sau care sufera de insomnie, asa cum se intampla atunci cand te-ai ales cu astenia de toamna.

Si, nu in ultimul rand, fa sport cel putin o jumatate de ora pe zi! Cu ajutorul sportului vei invinge starea de oboseala. In plus, organismul tau va spori productia de endorfine, cunoscute drept hormonii fericirii, responsabili de starea de bine.

sursa: sanatate.acasa.ro

In : sanatate 


Tags: remedii ajutor tratament astenie toamna