Ponturi pentru a fi mai energica dimineata

Posted by Stiri din Sanatate on Tuesday, September 16, 2014 Under: sanatate


Cine se trezeste de dimineata ajunge departe, spune un proverb bine cunoscut. Dar nu toate avem chef sa ne trezim devreme, ba mai mult, multe dintre noi abia daca reusim. Cercetatorii de la Universitatea din Toronto ne vin, insa, in ajutor!

Un studiu efectuat de oamenii de stiinta de la centrul universitar canadian atrage atentia ca, intr-adevar, persoanele care se trezeste mai devreme sunt mai sanatoase si mai energice, comparativ cu cei care dorm jumatate de zi.

Totodata, vin in ajutorul celor care nu reusesc sa se scoale din pat la prima declansare a alarmei cu trei sfaturi:

1. Lasati sa patrunda razele soarelui! Cand este intuneric, organismul uman intelege faptul ca poate sta in repaos si isi incetineste ritmul. Din acest motiv adormim mult mai usor cu lumina stinsa, decat cu ea aprinsa. Insa dimineata, la trezire, avem nevoie de lumina, mai exact de razele soarelui, pentru ca organismele noastre sa stie ca e vremea sa intre in priza si sa iasa din starea de somnolenta. Totodata, dupa ce v-ati ridicat din pat, incercati sa petreceti 15 minute intr-o camera foarte insorita sau chiar pe balcon, pentru a va energiza corpul, recomanda prof. dr.  Shelby Harris, directorul Centrului Medical  Montefiore care coordoneaza programul medical privind somnul, unul dintre cercetatorii care au efectuat studiul.

2. Stingeti luminile seara! Televizoarele, iPad-urile, computerele si telefoanele mobile sunt surse de lumina, fie ele si plapande. Acestea insa iti deranjeaza somnul pentru ca tulbura secretia de melatonina, care are un rol esential in odihna. Eliminati toate sursele de lumina pe timpul noptii pentru a avea un somn linistit, dupa care sa puteti sa va treziti odihnite dimineata.

3. Organizati-va activitatile! Treburile care va solicita fizic, precum muncitul, iesitul cu prietenii, mersul la sala sau practicatul altor sporturi, incercati sa le duce la bun sfarsit cand este inca lumina afara. In schimb, activitatile relaxante precum cititul, meditatia sau ascultatul unor melodii lente ca ritm pastrati-le pentru seara, dupa apusul soarelui, pentru ca va vor pregati si fizic, si psihic pentru somn. Aceasta prioritizare va va ajuta organismul sa fie mai alert dimineata, motiv pentru care veti reusi sa va dati jos din pat mai repede, fara prea multe eforturi.

sursa: lyla.ro

In : sanatate 


Tags: ponturi  energica  dimineata