Papaya, capsunile si portocalele sunt cele mai bogate surse de vitamina C

Posted by Stiri din Sanatate on Tuesday, September 30, 2014 Under: sanatate


Vitamina C joaca un rol foarte important pentru intarirea sistemului nostru imunitar. Cele mai importante surse de vitamina C sunt fructele si legumele. Vitamina  C este absorbita de organismul nostru folosind un canal special. Este transportata prin intestin prin doua mecanisme senzitive si non-senzitive la glucoza. Prezenta unor cantitati foarte mari de zahar in intestine sau in sange poate incetini, astfel, absorbtia.

Surse din plante

Plantele sunt o sursa buna de vitamina C, dar cantitatea ei variaza in functie de tipul de planta, de conditiile de sol in care a fost crescuta, de climatul unde ea s-a dezvoltat, de timpul trecut dintre culegerea ei si consum, de conditiile de stocare si de metoda de preparare.  Tabelul care urmeaza este realizat cu aproximatie si arata abundenta vitaminei C in diferite plante. Cantitatile date sunt pentru 100 de mg de fructe sau legume.

Surse animale

Multitudinea de specii de animale si plante sintetizeaza propria lor vitamina C, ceea ce transforma unele produse animale in surse de vitamina. Vitamina C este prezenta in ficat si mai putin in muschi. Cum dieta noastra este foarta bogata in muschi de animale, produsele animale nu sunt o sursa viabila de vitamina C daca refuzam sa consumam partile care o contin. Vitamina C este prezenta in laptele matern si in laptele de vaca neprocesat.

Beneficiile consumului de vitamina C

Daca in copilarie iti placeau bomboanele mai acre, probabil cautai prin casa cutiuta cu vitamina C si ai fi consumat-o chiar pe toata odata. Desi nu este recomandata in cantitati foarte mari, o pastiluta cu vitamina C pe zi te poate ajuta foarte mult, mai ales daca nu consumi din alimentele pe care le-am reamintit mai sus. Iata de ce vitamina C este importanta pentru organismul tau:
  • Vitamina C este o vitamina solubila in apa. Daca corpul tau primeste o cantitate mai mare de vitamina C decat necesarul sau zilnic, ea este eliminata prin urina. Trebuie sa incluzi vitamina C in regimul tau alimentar zilnic.
  • Vitamina C este suficient de puternica pentru a repara oasele noastre, este buna pentru sanatatea danturii noastre, dar si pentru intarirea pielii si a altor tesuturi ale corpului nostru.
  • Datorita vitaminei C, corpul nostru devine mai capabil sa absoarba fier din mancarurile pe baza de plante.
  • Tot vitamina C te ajuta sa repari celulele afectate si reduce riscul aparitiei anumitor forme de cancer sau a altor boli cronice.
  • Ea protejeaza organismul tau impotriva infectiilor si mentine sistemul tau imunitar la cote ridicate.
sursa: sanatate.bzi.ro

In : sanatate 


Tags: papaya  capsuni  portocale  bogate vitamina c