Musetelul trateaza peste 150 boli

Posted by Stiri din Sanatate on Thursday, September 4, 2014 Under: sanatate


Folosit ca medicament de foarte multă vreme, muşeţelul continuă să joace un rol important în medicina tradiţională, deoarece conţine un număr impresionant de substanţe active cu acţiune benefică pentru corpul nostru. 

Pentru terapii medicinale se recoltează florile, care se usucă şi se folosesc la prepararea celebrei infuzii de muşeţel, un "doctor" de renume universal. Florile conţin printre altele, ulei eteric, azulenă, acid salicilic, glucide, acizi organici, vitaminele B1 şi C, minerale (precum calciu, fosfor, zinc, siliciu, cupru, mangan, molibden şi fier).

Încă din Antichitate, uleiul de muşeţel era indicat de fitoterapeuţii acelor vremuri în tratamentul nevralgiilor şi al reumatismului articular. În Egiptul Antic, era renumit pentru efectul sudorific şi febrifug în caz de răceală, de gripă şi de malarie. Ca plantă medicinală, fitoterapeuţii consideră că muşeţelul are şase calităţi principale: este antispastic, antiseptic, bacteriostatic, antiinflamator, dezinfectant şi anestezic. În acelaşi timp, preparatele pe bază de muşeţel sunt emoliente, carminative, cicatrizante şi sudorifice.

Terapeuţii europeni spun că "Preparatele din mu¬şeţel (infuzia, pulberea şi uleiul ) ne revigorează, ne susţine în perioadele de efort fizic şi intelectual, ajutându-ne să depăşim mom¬entele dificile. Cura cu infuzie de muşeţel aduce robusteţe sufletească şi armonie în viaţa noastră şi ne menţine sănătoşi. Atât Ceaiul de muşeţel, cât şi pulberea îngurgitată ( câte o linguriţă de trei ori pe zi) sunt de mare folos persoanelor hipersensibile, temperamentale, marcate de frustrări, adesea furioase atunci când nu sunt ocrotite de cei dragi". Totodată, uleiul de muşeţelul, procurat de la Plafar ( sau preparat în casă), are efect relaxant, antispastic şi antialgic. Este un calmant dovedit, care relaxează având şi un efect antilceros. În acest caz, se administrează câte cinci picături ( puse pe pâine), de trei ori pe zi.

Tratează colita cronică
Infuzia de muşeţel dă rezultate bune în colita cronică, în enterocolite şi în gastrită, deci în afecţiuni ale stomacului şi intestinelor. Pentru colita cronică s-a dovedit foarte eficientă infuzia.

Protejează neuronii
Astăzi, efectele terapeutice ale muşeţelului sunt în atenţia specialiştilor care efectuează ample studii clinice şi de laborator. Până acum, studiile au scos la iveală faptul că muşeţelul protejează neuronii de acţiunea unei proteine (amiloida B), implicată în maladia Alzheimer. De asemenea, au ieşit în evidenţă proprietăţile antibacteriene ale muşeţelului, eficiente faţă de stafilococul auriu.

Beneficii pentru ţesuturi şi pentru căile urinare
Muşeţelul acţioneaza benefic asupra pielii şi asupra mucoaselor, stimulează şi regenerează ţesuturile, normalizând metabolismul pielii. De asemenea, infuzia de muşeţel acţionează asupra mucoasei gastrice şi intestinale, având efect antiulceros, rezolvând şi inflamaţia căilor urinare.
În acest caz, se recomandă câte două căni de infuzie pe zi, un interval de 14 zile. După o pauză de o săptămână, tratamentul se poate repeta.

Alte boli, aceeaşi plantă
Muşeţelul este aliatul nostru în răceli, în stări gripale şi în inflamaţii ale laringelui. În amestec cu menta ( câte o linguriţă din fiecare plantă la o cană de apă fierbinte ),infuzia combinată face minuni în stările gripale. Se recomandă câte trei căni pe zi, un interval de şapte zile.

Reţetele săptămânii

Infuzia de muşeţel
Infuzia de muşeţel se prepară astfel: Două linguri de muşeţel se pun într-o cană cu apă fierbinte şi se lasă la infuzat timp de două ore. După aceea, ceaiul se strecoară. În infuzia obţinută, se adaugă (obţional)o linguriţă de miere. Se administrează câte o linguriţă de infuzie, după fiecare masă principală. Infuzia dă rezultate bune în afecţiuni digestive, în bolile ficatului, rinichiului şi astmului.

Uleiul de muşeţel
Este un leac pe care-l putem prepara şi acasă . Într-un vas de sticlă punem 3 linguri de muşeţel şi 150 ml ulei de măsline. Le amestecăm bine, acoperim vasul cu un tifon des şi păstrăm vasul lângă o sursă de căldură, timp de 14 zile. Apoi, strecurăm conţinutul, îl punem în sticluţe închise ermetic, pe care le păstrăm la loc răcoros. Uleiul este de mare ajutor intern şi extern: în afecţiunile ORL şi în bolile de piele- ulceraţii, eczeme.

sursa: click.ro

In : sanatate 


Tags: musetel  tratament  boli