Murele şi utilizarea lor în fitoterapie

Posted by Stiri din Sanatate on Tuesday, October 21, 2014 Under: sanatate

Murele şi utilizarea lor în fitoterapie

Murul este o plantă căreia de obicei nu i se acordă prea multă importanţă. Cu toate acestea, ea are multe proprietăţi care pot fi benefice sanatatii organismului uman. Iata câteva dintre virtuţile murului şi ale fructelor sale, valoroasele si gustoasele mure.

Virtuţile terapeutice ale murelor

Foarte cunoscute în fitoterapie, murele prezintă numeroase virtuţi medicinale.

Virtuţile terapeutice ale murelor sunt date de numeroasele principia active pe care le conţin.

Murele sunt sărace în calorii (35Kcal/100 g) si sunt o sursă deloc neglijabilă de vitamine: provitamina A, vitamine din complexul B, în special B3, B5 şi B9, vitaminele C, E şi K.

Murele conţin, de asemenea, elemente esenţiale pentru organism, cum sunt potasiul, magneziul, calciul şi fosforul, dar şi oligoelemente precum fierul, cuprul sau chiar seleniul.

Proprietatile si compozitia murelor

Iată doar câteva dintre cele mai importante substaţe care conferă murelor proprietăţi benefice grozave pentru sănătate.

Antioxidanţi

Culoarea murelor este dată de substanţe numite antociani ce au proprietati eficiente de a combate radicalii liberi din organism. Consumul de mure oferă femeilor un aport adecvat de antioxidanţi ce le ajută în prevenirea atât a cancerului de col uterin cât şi a cancerului la sân.

Antioxidanţii din mure ajută şi la pretejarea organismului împotriva unor boli cronice. Murele ajută la menţinerea sănătăţii oaselor, a sistemului circulator, a sistemului digestiv, etc.

Murele au o capacitate de absorbţie a radicalilor de oxigen (ORAC) de aproximativ 28 micromoli la 100 g de fruce, fiind unele dintre cele mai bogate surse de antioxidanţi.

Fibre

Murele au un conţinut ridicat de fibre. Consumul de mure asigură un aport important de fibre, necesar unei diete sănătoase. Ele vă ajută să menţineţi o bună funcţionare a sistemului digestiv. S-a demonstrat că murele ameliorează rapid simptomele tulburărilor digestive cum sunt diareea sau inflamaţii la nivelul intestinelor. Fibrele din mure ajută şi la reducerea cancerului de sân şi a cancerului de colon. Consumul de fibre din mure ajută la reglarea cantităţii de zahâr din sânge, fiind un ajutor vital pentru persoanele care suferă de diabet, sau alte boli asociate acestuia.

Taninurile

Taninurile reprezintă o altă grupă de substanţe foarte importante care se regăsesc în mure. Conţinutul ridicat de taninuri din mure ajută la protejarea diferitelor ţesuturi din organism. Ele ajută la creşterea vitezei de coagulare ajutând la vindecarea mai rapidă a rănilor sau tăieturilor. Ele ajută la menţinerea sănătăţii vaselor de sânge.

Vitamina C

Murele proaspete reprezintă o excelenta sursă de vitamina C. O cană de mure conţine aproximativ 30 mg de vitamina C. Vitamina C din mure ajută la întărirea sistemului imunitar, este un bun ajutor în lupta împotriva unor infecţii minore cum ar fi roşul în gât sau inflamaţii de la nivelul cavităţii bucale, dar ameliorează şi simptomele gripei. Vitamina C are si un rol esenţial în menţinerea sănătăţii pilelii, dar ajută şi la prevenirea diferitelor tipuri de cancer.

Acidul elagic

Murele sunt bogate în acid elagic, un compus fenolic, care este forte puternic în lupta cu virusurile, bacteriile şi chiar şi unele tipuri de cancer. Conform Berry Health Benefits Network murele au un conţinut de 3,69 mg de acid elagic per gram de fructe.

sursa: frunzaverde.ro

In : sanatate 


Tags: mure  utilizare  fitoterapie