Legatura dintre chelie si cancerul la prostata

Posted by Stiri din Sanatate on Wednesday, September 17, 2014 Under: sanatate


Specialistii in medicina au ajuns la o constatare surprinzatoare in privinta barbatilor care au chelie. Ei afirma ca acestia prezinta un risc mai mare de a suferi de o forma agresiva de cancer la prostata. Nu a fost insa dovedita o relatie de genul cauza-efect intre cele doua probleme.

Cercetatorii americani sunt de parere ca in viitor se va putea face o evaluare mai precisa a riscului de cancer la prostata pe baza unui astfel de indiciu, transmite Fox News.

Specialistii au analizat aproape 40.000 de barbati cu varsta intre 55 si 74 de ani, care s-au inscris ca subiecti ai cercetarii din 1993 pana in 2001. Acestia au fost intrebati cam cat par mai aveau pe cap la 45 de ani. 18% isi aminteau ca incepeau sa aiba chelie la varsta respectiva.

Apoi, in perioada 2006-2008, s-a constatat ca peste 1.100 de participanti la studiu au fost diagnosticati cu cancer la prostata, iar 600 dintre ei au suferit de o forma agresiva a afectiunii.

Doctorul Charles Ryan, de la Universitatea din California (SUA), arata ca aparitia cheliei este cauzata de expunerea indelungata la testosteronul din piele.

Barbatii care incep sa piarda par in partea din fata a capului si cate putin pe laturi sunt cu 39% mai expusi riscului unui cancer agresiv la prostata fata de cei neafectati de calvitie.

Rezultatele cercetarii au aparut in revista de profil "Journal of Clinical Oncology".

sursa: ziare.com

In : sanatate 


Tags: legatura  chelie  cancerul  prostata