La ce ora trebuie sa iei aspirina pentru a fi mai eficienta

Posted by Stiri din Sanatate on Thursday, October 30, 2014 Under: sanatate

La ce ora trebuie sa iei aspirina pentru a fi mai eficienta

Unele medicamente actioneaza mai bine daca sunt administrate seara, potrivit unui nou studiu stiintific american.

Eficacitatea aspirinei si a statinelor (medicamentele indicate pentru scaderea colesterolului "rau") este mai pronuntata noaptea, potrivit Top Sante.

Aceasta este concluzia la care au ajuns specialistii americani de la Universitatea din Pennsylvania, al caror studiu a aparut in publicatia "Proceedings of the National Academy of Sciences".

Rezultatele se bazeaza pe ceea ce se cheama cronoterapie, potrivit careia medicamentele ar trebui administrate in functie de ceasul intern al organismului.

Specialistii au studiat impactul orei la care sunt administrate anumite medicamente in functie de ADN-ul cobailor. S-a constatat ca principiile cronoterapiei permiteau ameliorarea eficacitatii medicamentelor.

Aproape 56% din medicamentele administrate frecvent au efecte diferite in functie de ora la care sunt luate.

"In lupta contra crizelor cardiace si a accidentului vascular cerebral, aspirina pare sa fie mai eficienta seara. Medicamentul poate actiona astfel inaintea diminetii, momentul in care exista cel mai mare risc de a face un atac de cord. De asemenea, statinele sunt mai utile daca sunt administrate noaptea, atunci cand producerea colesterolului este mai activa", explica dr. John Hogen Esch, profesor de farmacologie si coautor al studiului.

sursa: ziare.com

In : sanatate 


Tags: ora  aspirina  eficienta