Interventia care reduce si cu 80% riscul de diabet

Posted by Stiri din Sanatate on Monday, November 3, 2014 Under: sanatate

Interventia care reduce si cu 80% riscul de diabet

A slabi este un factor esential in preventia diabetului, insa in unele cazuri kilogramele peste limita normala sunt prea multe sau persoana in cauza pur si simplu nu poate pierde in greutate, cel putin nu in timp util. In aceste cazuri, se impune o operatie.

Un studiu de anvergura derulat in Marea Britanie a aratat ca o astfel de interventie chirurgicala reduce considerabil riscul de diabet de tip 2, informeaza BBC.

In cadrul cercetarii, 5.000 de persoane, unele care au suferit o astfel de interventie, altele care nu s-au supus operatiei, au fost monitorizate, rezultatele fiind publicate in prestigiosul jurnal Lancet Diabetes and Endocrinology.

In urma studiului a reiesit ca pacientii care au suportat o astfel de procedura si-au micsorat riscul de a se imbolnavi cu 80%, comparativ cu cei care nu fusesera operati.

Nu e o noutate faptul ca diabetul si obezitatea merg mana in mana; cu cat greutatea e mai mare, cu atat si riscul de imbolnavire creste. Iar incapacitatea de a controla nivelul de glucoza din sange poate duce la orbire, amputari si distrugerea nervilor.

O astfel de operatie este ultima solutie pentru persoanele cu obezitate morbida. Din pacate, costurile nu sunt mici. In Marea Britanie, unde s-a realizat cercetarea, o astfel de interventie costa intre 3.000 - 15.000 de lire sterline. In regat, 42% dintre barbati sunt obezi, la fel ca 32% dintre femei.

Sanatatea este in pericol in cazul in care indicele de masa corporala e mai mare de 30. Cand acesta este intre 30 - 35, speranta de viata este redusa cu patru ani. Daca depaseste 40, atunci speranta de viata scade chiar cu 10 ani.

sursa: ziare.com

In : sanatate 


Tags: interventie  reducere  risc  diabet