Ingrijirea corecta a pielii in perioada de toamna

Posted by Stiri din Sanatate on Saturday, October 18, 2014 Under: sanatate


Tenul nostru are de suferit de fiecare data cand apar modificari de temperatura si umiditate, iar pentru a nu ajunge la tratamente cosmetice sau medicale in aceasta toamna, ai o singura cale: nutritia sanatoasa.

Majoritatea problemelor apar pentru ca toamna ne modificam si dieta, explica medicul dermatolog Viviana Iordache, pentru Business24.

"Mancam mai putine fructe si legume proaspete, bem mai putine lichide, ceea ce duce la scaderea suportului nutritiv pentru regenerarea pielii si parului. Chiar daca este costisitoare, nutritia corecta ne ajuta sa economisim banii pentru produse cosmetice sofisticate si aduce sanatate pentru intreg organismul", explica Dr. Iordache.

Ce se intampla cu pielea noastra, toamna?

Tot ce se intampla cu pielea are o logica si este ca o reactie in lant, explica specialistul.

"Toamna, de obicei, este umeda si rece. Asta face ca pielea sa piarda apa usor sa se deshidrateze. Acest lucru agraveaza problemele existente (fata uscata, iritatiile, alergiile), ceea ce produce riduri si senzatie de discomfort si intoleranta cosmetica", spune acesta.

In plus, cand e rece si bate vantul, fata se inroseste usor, rozaceea se agraveaza si pot aparea noi pete rosii si vinisoare sparte.

"Acneea uscata peste vara se activeaza si produce cosuri. Toate aceste modificari vin pe un teren preexistent individual si sunt agravate daca nu stim sa ne ingrijim corect", completeaza Dr. Viviana Iordache.

Ce e de facut?

Ai o multime de posibilitati, insa ar fi mai bine sa nu le testezi "pe pielea ta", ci sa consulti un medic inainte.

Apoi, in functie de starea pielii, tratamentele variaza de la dermatocosmetice pana la "tratamente complexe infuzate cu oxigen activ sau chiar injectate", sustine Iordache. "Pentru a alege in multimea de posibilitati, consultatia este primul pas", puncteaza aceasta.

Cand apelam la laser

Cu siguranta ai auzit de tratamentele cu laser. Dr. Viviana Iordache iti recomanda asocierea de tratamente farmaceutice cu sedinte de "laser dye", in cazul petelor rosii care apar in acest sezon. Petele semnifica, de obicei, agravarea cuperozei sau alergii, explica dermatologul.

Nu ignora alunitele nicicand

Expunerea la soare poate determina aparitia de noi alunite sau aparitia de mutatii in leziunile preexistente, iar daca te simti vinovata pentru vacanta prelungita din vara care tocmai a trecut, ar trebui sa faci ceva in acest sens.

Un consult dermatologic anual ar trebui sa fie obligatoriu, considera medicul dermatolog, mai ales in conditiile in care dermatoscopia computerizata cu harta este o procedura "simpla si sigura".

"Calculatorul poate semnala aparitia de noi alunite si eventualele modificari ale celor vechi si uneori un gest simplu si neinvaziv ne poate salva viata. Din pacate numarul de cancere de piele creste cu o viteza ametitoare, inclusiv in populatia tanara.

In momentul in care o alunita devine periculoasa sau cand depistam precoce un melanom, primul gest este indepartarea de catre chirurgul dermatolog. Ignorate sau tratate tardiv (alunitele - n.red) ne pot ameninta viata", mai spune Dr. Viviana Iordache.

sursa: business24.ro

In : sanatate 


Tags: ingrijire  corecta  piele  toamna