Ingrediente toxice din mâncarea de tip fast-food

Posted by Stiri din Sanatate on Monday, September 15, 2014 Under: sanatate


Miliarde de oameni consumă zilnic cartofi prăjiți, hamburgeri și sucuri acidulate. Ne-am putea aștepta, așadar, ca ingredientele și chimicalele care se găsesc în acest tip de mâncare să fie 100% sigure. Dar nu este neapărat așa. Huffington Post a alcătuit o listă cu 6 aditivi care te pun pe gânduri.

BHA sau hidroxianisol butilat este un conservant care se folosește pentru a preveni râncezirea produselor care conțin uleiuri. Potrivit unui raport despre substanţe cancerigene emis de Programul naţional de toxicologie din America, BHA a produs cancer la șobolani, șoareci și hamsteri, dar este în continuare acceptat pentru că tumorile nu s-a demonstrat să aibă aceleași efecte și la oameni. De menționat este faptul că BHA se găsește și în guma de mestecat.

Agenția pentru Standarde Alimentare, din cadrul guvernului britanic, a descoperit recent 14 produse, inclusiv cartofii prăjiți care se serveau la KFC, cu cantități prea mari de acrilamidă. Acesta este o substanță cancerigenă, rezultată din degradarea amidonului sau ale altor poliglucide la temperaturi înalte. Cele mai mari cantități ale substanței au fost găsite în chipsuri.

Aditivul 4-MEI sau 4-metilmidazol se găsește în colorantul caramel care dă sucurilor de tip cola culoarea maro, dar câteodată este folosit și pentru colorarea cartofilor prăjiți. Aditivul este legat de prezența tumorilor canceroase la studii efectuate pe șoareci.

Coloranții alimentari galben 5 și 6 sunt unii dintre cei mai utlizați coloranți din industria alimentară. Împreună cu roșu 40, sunt cunoscuți ca agenți cancerigani, conform Centrului de Știință în Interes Public. Cu toate acestea, se folosesc anual la nivel mondial în produsele alimentare prelucrate. Printre aceste produse se enumeră și ceai, suc, înghețată, bomboane, fursecuri și rulouri de tip Cinnabon, conform Huffington Post.

Acesulfamul de potasiu, sau E 950, este un înducitor artificial care se găsește în produse de tip „0 calorii", în mod special în băuturile carbogazoase de tip „cola 0". Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi nu recomandă folosirea îndulcitorilor artificiali aspartam (E 951), acesulfam K (E 950), zaharină, ciclamații (E 952) și sucraloză (E 955), pentru că au efecte adverse, determinând chiar apariția obezității, deși nu au calorii.

Nitritul de sodiu, cunoscut și sub denumirea de E250, este folosit ca aditiv alimentar pentru carnea procesată, crenvuști și orice alt fel de carne care are nevoie de o culoare roşie ca să arate „proaspătă". În timpul procesului de digestie, nitritul de sodiu este transformat în nitrozamină, care este o substanţă cancerigenă. Aditivul se găsește și în produsul Egg McMuffin, de la McDonald's , scrie Huffington Post.

Glutamatul monosodic (MSG) este o sare sodică din acidul glutamatic, folosită ca un aditiv alimentar, pentru a îmbunătăţi percepția asupra gustului alimentelor. MSG, trecut pe etichetele alimentelor sub 25 de nume diferite (drojdie autolizată, extract de drojdie, malto dextrin, proteină hidrolizată, caseinat de sodiu, proteină de textură etc.) este folosit preponderent în bucătăria chinezească, dar acum se găsește în multe produse de tip fast-food, mai ales în sosuri și în carnea preparată tip crispy strips, precum cea de la KFC. MSG are afecte adverse, dovedite la studiile pe șoareci, glutamatul fiind un neurotransmițător. Cu toate astea, Codex Alimentarius (elaborat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Agricultură/ Organizaţia Mondială a Sănătăţii) clasifică glutamatul ca şi GRAS (recunoscut în mod general ca fiind sigur) și nu este nevoie să se stabilească cantitatea zilnică recomandată pentru acest aditiv.

sursa: semneletimpului.ro

In : sanatate 


Tags: ingrediente  toxice  mancare  fast-food