In ce conditii este bun vinul pentru sanatate

Posted by Stiri din Sanatate on Tuesday, November 18, 2014 Under: sanatate

In ce conditii este bun vinul pentru sanatate

Consumul moderat de vin ofera protectie fata de bolile de inima numai in cazul persoanelor care au o anumita mutatie a unei gene, potrivit unei cercetari recente.

Beneficiile si pericolele consumului moderat de alcool sunt intens dezbatute de lumea medicala.

Recent, oamenii de stiinta de la Universitatea din Gothenburg, Suedia, au descoperit ca un pahar de vin pe zi poate fi benefic doar celor care au genele potrivite, informeaza Daily Mail.

Este vorba despre o mutatie a unei gene cunoscuta ca CETP TaqIB. Din pacate, doar 3 din 20 de persoane prezinta aceasta mutatie.

Descoperirea este in contradictie cu recomandarile anterioare ale medicilor, potrivit carora 7 pahare de alcool pentru femei si 14 pahare pentru barbati, pe saptamana, ar aduce beneficii sanatatii.

"Cu alte cuvinte, consumul moderat de alcool aduce beneficii doar pentru 15% din populatie", afirma prof. Dag Thelle, de la Universitatea din Gothenburg.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, specialistii au comparat obiceiul de a consuma alcool in cazul a 618 persoane cu probleme cardiace cu 3.000 de voluntari sanatosi. Toti au fost testati pentru a se vedea daca prezinta variatia genei CETP.

Se pare ca gena determina sinteza unei proteine care afecteaza colesterolul "bun" (HDL), acesta ajutand la eliminarea grasimilor din sange care favorizeaza aparitia problemelor cardiace.

sursa: ziare.com

In : sanatate 


Tags: conditii  vin  sanatate