Franta anunta cele mai drastice legi din lume împotriva fumatului

Posted by Stiri din Sanatate on Tuesday, September 30, 2014 Under: sanatate


Franta, unde mereu vedeai o tigara Gauloise lipita de buzele oricarui actor sau intelectual, planuieste sa introduca unul dintre cele mai drastice regimuri antifumat din lume, scrie cotidianul britanic The Independent.

Culorile tipatoare si numele de brand de pe pachetele de tigari vor fi înlocuite cu atentionari de sanatate scrise cu litere mari si fotografii frapante ale organelor afectate de fumat. Conducatorilor auto si pasagerilor li se va interzice sa fumeze în prezenta copiilor sub 12 ani.

Cu toate ca aceste masuri nu vor intra în vigoare pâna în 2016, de pe acum începe o necrutatoare campanie la televiziune si radio, atragând atentia ca tutunul ucide unul din doi fumatori. De asemenea, se impune o taxa asupra companiilor din industria tutunului pentru a finanta campaniile antifumat si se instituie masuri pentru a dezvalui actiunile mascate de lobby ale acestei industrii.

Ministrul Sanatatii Marisol Touraine a declarat: ‘Nu mai putem accepta ca numarul de decese cauzate de tutun în Franta sa fie echivalent cu prabusirea în fiecare zi a unui avion cu 200 de oameni la bord’, scrie The Independent.

Obiectivul pe termen lung al ministrului Touraine este abolirea fumatului în urmatorii 40 de ani prin descurajarea tinerelor generatii de a practica acest obicei. Obiectivul sau pe termen mediu este sa reduca, pâna în 2024, proportia fumatorilor francezi (acum unul din trei adulti) la nivelul existent în Marea Britanie – unul din cinci adulti.

Doar o singura alta tara, Australia, a interzis mentionarea brandurilor si a impus folosirea unor pachete ‘neutre’. Masuri asemanatoare sunt avute în vedere în Marea Britanie si în Irlanda.

Marile companii din industria tutunului ameninta ca vor da în judecata guvernul francez daca îsi duce planul la îndeplinire. Ele spun ca scoaterea în afara legii a pachetelor de tigari originale si scrierea numelor de brand doar cu litere mici reprezinta o încalcare a dreptului la ‘proprietate intelectuala’ si se afla în contradictie cu legislatia europeana.

Organizatiile proprietarilor de debite de tutun ameninta ca vor declansa demonstratii de strada. Unii politicieni de centru-dreapta intentioneaza sa se opuna regulei ‘nu în fata copiilor’ care s-ar aplica în autoturisme si pe terenurile de joaca. ‘Politistii ar fi mai bine folositi daca ar alerga dupa hoti, si nu dupa fumatori’, declara Thierry Lazaro, membru al Parlamentului dintr-o formatiune de centru-dreapta, informeaza The Independent.

Cei angajati în campania anti-tutun au salutat ca ‘revolutionar’ planul doamnei Touraine. Yves Martinet din cadrul comitetului national împotriva fumatului a spus: ‘Pentru prima data avem în Franta un program cuprinzator pentru atacarea acestei probleme’.

Pâna spre sfârsitul anilor 1960 aproape doua treimi dintre barbatii francezi erau fumatori, dar mult mai putine femei. Dupa 1976 s-au introdus masuri tot mai severe, culminând cu interzicerea fumatului în toate spatiile publice închise, inclusiv, din 2006, în baruri si restaurante.

Proportia fumatorilor în rândul barbatilor din Franta este mult mai redusa, dar obiceiul s-a extins printre frantuzoaice. Numarul fumatorilor este acum egal la ambele sexe, situându-ce cu putin sub 30 la suta.

Îngrijorator pentru militantii antifumat si pentru planurile ambitioase ale ministrului Touraine de a elimina fumatul în urmatorii 40 de ani este faptul ca adolescentii francezi fumeaza acum tot atât de mult ca si parintii lor. Conform cifrelor oficiale, proportia fumatorilor în rândul tinerilor de 17 ani este de 30 la suta, atât la baieti cât si la fete. Constatarile din teren indica, de fapt, ca proportia este mult mai mare.

Unii militanti împotriva fumatului au fost dezamagiti ca planul ministrului Touraine nu include noi majorari importante ale impozitelor pe tutun. Pretul unui pachet de 20 de tigarete s-a dublat în Franta în ultimii 14 ani, ajungând la 7 euro.

Vânzatorii de produse din tutun au avut succes în actiunile lor de lobby pentru încetinirea majorarii preturilor, ceea ce pare sa fi dus la o crestere masiva a contrabandei cu tigari, mai noteaza The Independent.

sursa: agerpres.ro

In : sanatate 


Tags: franta legi drastice impotriva fumatului