Delicioasele secrete ale ciocolatei, pe care poate nu le-ai stiut

Posted by Stiri din Sanatate on Monday, September 8, 2014 Under: sanatate


Ciocolata constituie, fara indoiala, unul dintre deliciile alimentare. Pare chiar de mirare faptul ca omenirea suportase timp de atatea milenii o viata neapetisanta, pana nu aparuse inca acest ispitior desert.

Dar ciocolata, ca si cacao, acea materie prima care constituie secretul ei de fabricatie, ofera surprize neasteptate, despre care nici prin cap nu ne trece, noteaza portalul Big Picture, enumerand numai cateva.

* Intr-un an, americanii de pe intregul continent mananca un miliard de kilograme de bomboane. Dintre acestea, peste jumatate sunt din ciocolata.

* Ciocolata, indeosebi cea neagra, contine o mare cantitate de antioxidanti (flavonoida). Aceasta face sa scada simtitor riscurile bolilor cardiovasculare. Concluzia: vreti sa va protejati inima? Consumati ciocolata. Dar, atentie, nu va veti proteja bila.

* Aproximativ 40% din productia de migdale si 20% din productia de alune a lumii sunt comercializate ca ingrediente pentru ciocolata.

* Cum printre recordurile lumii nu poate lipsi acest produs, s-a fabricat in Marea Britania, la Thorntons, cea mai mare ciocolata din istorie. Ea cantareste 5,8 tone si a fost produsa la 7 octombrie 2011.

* Cuvantul ciocolata provine din limba nahuatl, unde se pronunta "xoxolatl" si are sens de apa amara.

* Ciocolata neagra are si alte numeroase calitati curative, in afara celui citat mai sus. Ea stimuleza memoria, timpul de reactie si duce la cresterea fluxului sanguin in creier. Este energizanta si elimina mahmureala.

* In vechime, aztecii foloseau boabele de cacao ca moneda de schimb si de plata. Traditia lor spunea ca bobul de cacao este o semanta din inteleptiunea lui Dumnezeu.

* Cea mai veche fabrica de ciocolata din Statele Unite functioneaza si astazi. Se numeste Hershey's si a inceput sa produca in 1894. In acest an, implineste 120 de ani si produce peste un miliard de kilograme de ciocolata pe an.

 

* Ciocolata alba nu merita titlul de ciocolata, pentru ca nu contine boabe de fasole prajite si macinate. Contine numai unt de cacao.

* Cel mai mare consum de cacao pe cap de locuitor din lume este inregistrat in Elvetia, unde statisticile consemneaza 11,8 kg pe an.

* Tara cea mai mare producatoare de cacao din lume este Coasta de Fildes. De aici, se livreaza 37% din productia intregii lumi.

* In timpul celui de al Doilea Razboi Mondial, ciocolata a fost introdusa obligatoriu in meniul armatei americanne, fiind considerata un aliment perfect hranitor si energizant.

* In Belgia, productia de ciocolata ocupa 17.000 locuri de munca.

sursa: ziare.com   

In : sanatate 


Tags: secrete  ciocolata