De ce e bine sa evitam indulcitorii artificiali

Posted by Stiri din Sanatate on Sunday, September 21, 2014 Under: sanatate


Numiti si edulcoranti sau inlocuitori ai zaharului, indulcitorii artificiali precum aspartamul, sucraloza si zaharina cresc riscul de diabet si de obezitate, dupa cum arata o cercetare recenta.

Indulcitorii artificiali perturba compozitia si functia florei intestinale, iar absorbtia lor poate induce toleranta alterata la glucoza, specifica prediabetului, informeaza L'Express.

Desi se spunea ca indulcitorii pot avea rol preventiv, un studiu recent efectuat de oamenii de stiinta de la Institutul Weizmann din Israel arata ca edulcorantii pot induce schimbari metabolice, crescand riscul de diabet si de obezitate.

Utilizati in numeroase produse precum sucurile light, cereale si dulciuri, edulcorantii artificiali sunt substante cu putere de indulcire, dar care nu aduc calorii.

Analizand efectul edulcorantilor (aspartam, sucraloza si zaharina) asupra unor cobai, specialistii au constatat ca aceste substante au modificat flora inetstinala. Acestia au redus aportul caloric, insa nu si pofta de dulce.

Cobaii care au primit apa cu indulcitori au dezvoltat toleranta alterata la glucoza. Aceasta survine cand organismul nu reactioneaza corespunzator la efectele insulinei, prin urmare trebuie sa isi dubleze eforturile pentru a controla nivelurile de zahar in sange. Aceasta stare este caracteristica prediabetului, care precede aparitia diabetului.

Aceleasi modificari au fost observate si in cazul unor oameni care nu mai consumasera inainte indulcitori artificiali. Dupa sapte zile in care au primit indulcitori, voluntarii au avut un nivel ridicat de glucoza, precum si modificari ale florei intestinale.

Specialistii spun ca este posibil ca unii compusi ai indulcitorilor sa interactioneze cu bacteriile din intestine, ceea ce duce la aparitia unor reactii inflamatorii care agraveaza tulburarile metabolice precum toleranta alterata la glucoza si diabetul.

sursa: ziare.com

In : sanatate 


Tags: evitare  indulcitori  artificiali