Când se operează amigdalele?

Posted by Stiri din Sanatate on Monday, November 3, 2014 Under: sanatate

Când se operează amigdalele?

Amigdalele produc anticorpi și leucocite care luptă cu infecțiile, de aceea au un rol important în apărarea organismului. Există însă situații în care acestea pot deveni un focar de infecție, iar singurul tratament eficient este îndepărtarea lor.

Cum se manifestă amigdalita

Inflamarea amigdalelor este frecventă, mai ales la copii. La adulți, apare mai rar. Boala se manifestă prin dureri în gât, febră, dificultăți de înghițire, dureri de cap.

Pot apărea și dureri de urechi, pete albe sau gălbui pe toată suprafața lor. Tratamentul prescris de medic constă în antibiotice, dacă infecția este de natură bacteriană. Amigdalectomia, adică operația de extirpare a amigdalelor, este recomandată doar în anumite cazuri.

Inflamarea repetată se tratează prin operație

Potrivit medicului specialist ORL Andreea Negrilă, au nevoie de intervenție chirurgicală persoanele care se confruntă cu minimum patru episoade de amigdalită acută pe an.

Și mărirea exagerată a amigdalelor, care determină tulburări respiratorii sau de înghițire,  se rezolvă tot chirurgical. Medicii mai recomandă operația dacă, din cauza amigdalelor apar și alte complicații, precum boli reumatice, apneea în somn, dar și uveită cronică (inflamare a ochiului, în interior). Totodată, și o amigdalită care persistă mai mult de șase luni se tratează chirurgical.

Ce presupune operația?

Intervenția se poate efectua cu anestezie locală sau generală și este mai des întâlnită la copii și la adolescenți decât la adulți. Operația nu este complicată și durează între 30 și 45 de minute, iar, de regulă, pacientul poate pleaca acasă în aceeași zi. Apoi, acesta are nevoie de mai multe zile de recuperare, între 7 și 20, perioadă în care este foarte importantă odihna.

Totodată, cel aflat în convalescență trebuie să respecte toate indicațiile pe care le primește de la medic, la externare. În această perioadă, pot apărea dureri de gât și de urechi, care pot fi combătute cu calmante. Dacă apar sângerări, pacientul trebuie să meargă de urgență la control.

Sfatul specialistului

Dr. Andreea Negrilă, medic specialist ORL, Hyperclinica MedLife Titan

În primele ore după operație, pacientultrebuie să stea culcat pe o parte, cu capul aplecat deasupra unei tăvițe. Totodată, în primele 4-5 ore de la intervenție bolnavul nu are voie să vorbească și nici să înghită. Alimentația este interzisă în prima zi, iar în următoarele zile, pacientul trebuie să consume alimente moi, ținute la temperatura camerei.

De asemenea, i se administrează antibiotice, calmante, vitamine, dezinfectante locale și, uneori, anticoagulante. În următoarele două săptămâni de la operație, pacientul trebuie să meargă la control.

sursa: clickpentrufemei.ro

In : sanatate 


Tags: opereaza  amigdale