Cum se transmite virusul hepatitei B

Posted by Stiri din Sanatate on Thursday, October 16, 2014 Under: sanatate


Exista mai multe virusuri care pot afecta ficatul. Cele mai cunoscute sunt virusurile hepatitice A, B, C, D, E, si G, insa si alte virusuri care ataca in principal alte organe pot ajunge sa afecteze ficatul, la fel ca virusurile hepatitice (Virusul Epstein-Barr, Citomegalovirus, Parvovirus B19, Virusul Herpes simplex etc).

Cum se ia virusul hepatitei B

Virusul hepatitei B este destul de raspandit in Romania, iar transmiterea lui de la om la om se poate face pe mai multe cai de intrare, cel mai des infectant fiind sangele, dar si secretiile genitale, sperma sau tesuturile.

Astfel, acest virus se poate transmite prin manevre medicale, ca transfuzii de sange sau preparate din sange netestate (acest risc este aproape zero in acest moment, datorita testelor foarte performante), instrumentar chirurgical, de acupunctura sau stomatologic, transplant de organe sau tesuturi de la persoanele infectate, explica pentru ziare.com dr. Alecse Valerian Ditoiu.

Virusul se poate transmite si pe cale ne-medicala, prin ace pentru tatuaje, instrumentar de manichiura sau pedichiura, aparate de ras folosite in comun de mai multe persoane, sange menstrual, prin rani care vin in contact cu sange sau secretii infectate.

Alta cale de transmitere este contactul sexual neprotejat; este de mentionat ca riscul transmiterii este mult mai scazut intre partenerii sexuali stabili unici (sot/sotie) decat intre partenerii sexuali ocazionali! Frecvent, daca unul dintre membrii cuplului are virusul, celalalt nu-l are.

S-a constatat si posibilitatea transmiterii de la mama infectata la fat (de obicei fatul NU are virusul, chiar daca mama sa il are, riscul de transmitere fiind de sub 10%), prin piercing sau taieturi (sub limba, pe spate etc) pentru inchipuite efecte benefice medicale.

Cum nu se ia virusul

Trebuie stiut ca virusul hepatitei B nu se transmite in familie prin aer, apa, obiecte sanitare (wc), locuitul in aceeasi casa sau camera, autobuz, tren, avion, maini murdare, prosoape folosite in comun, rufe murdare, alimente de orice fel si nici de la animal la om.

Intr-o familie care respecta reguli de igiena normale, riscul de transmitere de la un membru al famileii este aproape de zero, nefiind necesare masuri suplimentare de protectie - de altfel persoanele cu virusul hepatitei B se interneaza in spitale obisnuite, nu in cele de boli infectioase, nefiind necesara izolarea lor.

Internarea intr-un spital de boli infectioase este necesara doar in caz de hepatita acuta cu virus B si icter.

Riscul de transmitere este nesemnificativ prin sarut, lacrimi sau lapte matern - femeia cu virus poate alapta copilul.

Inteparea unei persoane cu un ac care a fost utilizat de o persoana cu virus hepatitic B prezinta un risc de transmitere de 30% (fara masuri de prevenire deosebite), in timp ce inteparea cu un ac de la o persoana cu HIV prezinta un risc de transmitere de 100 de ori mai mic - 0,3%.

Virusul hepatitei B traieste 15 ani la minus 20 grade C, 4 saptamani la temperatura camerei pe sticla uscata, 4 ore la 60 grade C, ultraviolete, antiseptice, dar este inactivat de antiseptice ca glutaraldehida, formalina si uree.

Purtatorul de virus B - persoana sanatoasa?

Exista persoane care au virusul hepatitei B, iar acesta nu se inmulteste in organism, deci tratamentul impotriva virusului nu este necesar - se numesc purtatori de virus B.

Aceste persoane, desi nu sunt bolnave, trebuie sa stie ca virusul se poate activa oricand. Cu alte cuvinte, au risc de cancer hepatic si pot transmite virusul celorlalti pe caile mentionate. De aceea, se recomanda vaccinarea partenerilor sexuali ai acestor persoane, ca si in cazul partenerilor celor care au hepatita cronica cu virus B.

sursa: sanatate.bzi.ro

In : sanatate 


Tags: transmitere  virus  hepatita b