Cum recunoşti mierea de calitate?

Posted by Stiri din Sanatate on Friday, October 17, 2014 Under: sanatate


Mierea de albine este prima substanţă dulce folosită de om. Calităţile extraordinare ale mierii au importante aplicaţii în alimentaţia artificială, în alimentaţia pre- şi post-operatorie, în pediatrie şi ginecologie.

Ea se clasifică în miere florală, provenită din prelucrarea nectarului şi polenului cules de albine din florile plantelor melifere, şi miere de mană (extraflorală), provenită de pe alte părţi ale plantei, în afară de flori.

Sfaturi utile care te ajută să achiziţionezi o miere de calitate
  • Mierea naturală se zahariseşte după o anumită perioadă de timp,  excepţie făcând mierea de salcâm, care cristalizează foarte târziu sau deloc.
  • Mierea naturală, cristalizată, are cristale fine care se topesc repede în gură, pe când  mierea falsificată cu zahăr are cristale grosolane care se dizolvă mai lent.
  • Mierea falsificată cu zaharină are gust dulce pronunţat, aproape leşinător.
  • Mierea naturală conţine întotdeauna în suspensie particule solide sau materii coloidale, astfel încât, pusă într-un vas transparent are aspect uşor tulbure. 
  • Dacă gustul mierii este uşor caramelizat, înseamnă ca a fost încălzită direct pe flacără pentru a fi fluidizată sau amestecată cu zahăr ars.
  • Dacă mierea nu are aromă se poate presupune sau că a fost supraîncălzită în scopul fluidizării, sau provine din zahăr prelucrat de albine sau este foarte veche. În toate cazurile este fără valoare terapeutică.
  • Mierea provenită de la albinele hrănite cu zahăr sau cea falsificată cu glucoză industrială este mai puţin dulce decât mierea florală, iar în cazul falsificării cu zaharină în amestec cu glicerină, deşi dulce, are reacţie alcalină.
  • Mierea veche, ca şi mierea falsificată cu zahăr invertit artificial are aciditate mai mare decât cea normală, în timp ce mierea falsificată cu zahăr neinvertit are un indice de aciditate foarte scăzut.
  • Mierea încalzită agresiv îşi măreşte aciditatea datorită descompunerii fructozei în acid formic.
„Mierea conţine peste 400 de substanţe organice, care îi conferă o valoare terapeutică uriaşă. Pe lângă apa biologică şi zaharuri (fructoză, glucoză, maltoză, zaharoză), mierea mai conţine vitamine, minerale, anumite tipuri de ceară, enzime care-i dau o valoare terapeutică uriaşă. Pentru a fi siguri că beneficiem de calităţile excepţionale ale mierii trebuie să fim siguri că dispunem de o  miere de calitate, nefalsificată, de la albine nehrănite cu zahăr şi netratate cu antibiotic. De asemenea, trebuie să fim siguri că mierea nu a fost încălzită la o temperatură mai mare de 40 grade C, deoarece îşi pierde proprietăţile terapeutice şi devine toxică. Prin urmare, este foarte important de unde cumpăraţi  mierea.“

sursa: revistafelicia.ro

In : sanatate 


Tags: recunoastere  miere  calitate