Cum iti afecteaza singuratatea starea de sanatate

Posted by Stiri din Sanatate on Saturday, November 1, 2014 Under: sanatate

Cum iti afecteaza singuratatea starea de sanatate

Singuratatea iti poate afecta sanatatea fizica si psihica, persoanele care nu au un partener de viata riscand sa sufere de boli de inima, de depresie, sa nu aiba la fel de multa grija de propria persoana sau sa nu manance sanatos, comparativ cu cei care sunt conectati cu alte persoane.

In acest sens, mai multe studii au aratat modurile in care singuratea iti poate afecta bunastarea fizica si psihica, scrie Huffington Post.

Persoanele singure pot fi afectate mai des de depresie

Cu cat te simti mai singur, cu atat exista un risc mai mare de a prezenta simptome de depresie, potrivit unei cercetari din cadrul Universitatii din Chicago.

"Cand esti singur, hormonii asociati cu stresul precum cortizolul, devin activ, ceea ce cauzeaza aparitia depresiei. De fapt, pentru depresia moderata, interactiunea sociala este mai eficienta decat medicamentele antidepresive primite pe baza unei prescriptii medicale", a explicat Bruce Rabin, director al programului din cadrul Centrului Medical pentru un Stil de Viata Sanatos, din Universitatea din Pittsburgh.

Cand esti singur, ai mai putina grija de tine

Studiile au aratat ca o sa mananci mai putin sanatos atunci cand servesti masa singur.

De exemplu, persoanele singure, in varsta de 50 de ani, mananca zilnic mai putine legume decat cele care au un partener de viata.

"Daca gatesti pentru alte persoane, sunt mai multe sanse sa prepari o masa sanatoasa", a mai subliniat Rabin.

De asemenea, oamenii care sufera de singuratate sunt inactivi si din punct de vedere fizic, potrivit unui studiu din 2009, publicat in revista Health Psychology.

Exista un risc mai mare de a suferi de o boala de inima

In cazul adultilor care traiesc singuri, riscul este cu 24% mai mare de a suferi de o boala de inima, arata un studiu din 2012 al Universitatii Harvard.

"Cercetarile au aratat in mod constant ca oamenii singuri risca sa prezinte afectiuni ale inimii, lucru acesta intamplandu-se din mai multe cauze. Pentru ca nu au suport sociale, ei sunt mai sensibili la stres, acest lucru crescand posibilitatea imbolnavirii inimii. Stim ca hormonii de stres conduc la cresterea nivelului de colesterol.

In al doilea rand, daca sunt singuri, este mai putin probabil ca ei sa fie activi din punct de vedere fizic sau sa manance sanatos. Si, in cele din urma, daca ei nu se simt bine, nu se vor incredere in persoanele care ii sfatuiesc ca ar trebui sa mearga la medic pentru un control", a mai zis cercetatorul.

Persoanele singure au un sistem imunitar mai slab

Singuratatea poate afecta sistemul imunitar, potrivit unui studiu din 2013 al Universtitatii de Stat din Ohio.

Persoanele singure produc mai multe reactii inflamatorii ca raspuns la stres, comparativ cu cei care se simt conectati din punct de vedere social.

Sistemul inflamator este conectat cu diferite afectiuni ale sanatatii precum boli de inima, diabet, artrita sau Alzheimer.

Ce e de facut

Potrivit specialistilor, aderarea la diverse grupuri sociale nu combate intotdeauna singuratatea.

"Cineva care este singur sau are putini prieteni, se poate sa nu se simta singur, iar cineva care are foarte multi prieteni alaturi de care iese in fiecare seara sa se simta izolat", a mai spus Rabin.

Din punctul sau de vedere, solutia pentru a combate problemele legate de singurate pot fi rezolvate prin voluntariat.

sursa: ziare.com

In : sanatate 


Tags: afectare  singuratate  stare  sanatate