Consumul de cafea ne protejeaza de boli ale ficatului

Posted by Stiri din Sanatate on Sunday, November 16, 2014 Under: sanatate

Consumul de cafea ne protejeaza de boli ale ficatului

Se pare ca consumul de cafea poate reduce riscul de o varietate de boli de ficat, inclusiv cancer. La aceasta concluzie au ajuns specialistii de la Institutul National al Cancerului din Statele Unite ale Americii.

Oamenii de stiinta subliniaza faptul ca cofeina nu este ingredientul care ajuta la buna functionare a organismului.

Consumul de cafea previne riscul de niveluri crescute de diverse biomarkeri care semnaleaza cand un organ este defect. Daca nivelul acestor enzime (gama-glutamil, aminotransferaza alcalina si fosfataza alcalina) este crescut, acesta poate fi un caz de leziuni hepatice. Mai mult decat atât, nivelurile sanguine ale enzimelor pot sugera probleme, cum ar fi diabetul zaharat, ciroza, cancer, boli cardiovasculare si altele.

Oamenii de stiinta au facut o analiza detaliata a mai mult de 27.000 de probe de sange. Toți participantii la studiu au fost de peste 20 de ani si in mod regulat au baut cafea. Rezultatele au descoperit ca un consum zilnic de cafea mentine nivelul de enzime care sunt implicate in functionarea ficatului.

Expertii explica faptul ca pana in prezent nu a fost clar daca cafeina este ingredientul care face cafeaua atat de benefica pentru ficat. Avand in vedere studiul actual, specialistii au descoperit ca acest lucru nu este ingredientul care se dovedeste a fi indispensabil. Aceste informații sunt transmise de catre Dr. Xiao Qian, care a condus, de asemenea, studiul.

Sunt necesare inca o multiime de studii suplimentare. Cafeaua se serveste in intreaga lume si intr-un mod diferit – in filtru indian, de exemplu, este preparata lent și este foarte puternica. De aceea, cel mai adesea este amestecata cu lapte si zahar.

Espresso cubanez de asemenea este foarte tare si foarte dulce, iar indulcitorul este plasat dupa bautura este gata. La mexicani cafeaua se serveste in cesti de lut si in Senegal, cafeaua este foarte puternica si revigoranta si contine seminte de ardei iute.

sursa: bewoman.ro

In : sanatate 


Tags: consum  cafea  protejare  boli  ficat