Ce trebuie sa stim despre tigarile electronice

Posted by Stiri din Sanatate on Sunday, August 31, 2014 Under: sanatate


Contrar pretentiilor gruparilor anti-fumat, in cadrul unei cercetari au aparut noi dovezi care sugereaza ca tigarile electronice grabesc renuntarea la fumat, in loc sa o impiedice.

Descoperirea principala a studiului este faptul ca procentul de fumatori care s-au lasat de acest viciu a crescut concomitent cu numarul de utilizatori de tigari electronice:

  • 4,6% in 2011 (prag minim)
  • 6,2% in 2012
  • 6,1% in 2013
  • 8,7% in primul semestru din 2014

Conform acestui studiu, tigarile electronice au fost folosite pe scara redusa in Marea Britanie in 2011, dar au luat avant in 2012 si gradul de utilizare a continuat sa urce in primele luni din 2014.

Proliferarea tigarilor electronice in Marea Britanie a fost asociata si cu o crestere accentuate a proportiei de fumatori care au incercat sa renunte la viciu (de la 33,5% in 2011 la 40,3% in 2014).

Cumulat, aceste date sugereaza ca raspandirea tigarilor electronice in randul fumatorilor din Marea Britanie a crescut numarul de ex-fumatori.

Autorii studiului concluzioneaza ca:

  • "Dovezile nu sustin punctul de vedere conform caruia tigarile electronice submineaza motivatia de a renunta la fumat"
  • "Dovezile contrazic perspectiva conform careia tigarile electronice compromit controlul tutunului sau "renormalizeaza" fumatul, ba chiar ar putea contribui la o reducere a numarului de fumatori crescand rata de succes a renuntarii la fumat."

Adversarii tigarilor electronice si-au petrecut majoritatea timpului facand speculatii in legatura cu impactul negativ al acestor produse. Au argumentat ca tigarile electronice submineaza motivatia de a renunta la fumat si normalizeaza fumatul. Totusi, la o analiza mai atenta, dovezile stiintifice sugereaza ca acest lucru nu se intampla in cazul de fata. Ba dimpotriva, se pare ca tigarile electronice potenteaza procesul renuntarii in cazul fumatorilor activi.

Concluziile acestui studiu trebuie confirmate si in alte tari, dar sugereaza ca tigarile electronice ar putea juca un rol facilitator in renuntarea la fumat si nu unul opus. In ciuda argumentarilor adversarilor, vaparea nu pare sa "renormalizeze" fumatul, ci sa-l "de-normalizeze" si mai mult.

Si in tara noastra numarul de utilizatori ai tigariilor electronice a crescut constant in ultimii ani. Daca in urma cu 3-4 ani vederea unui fumator de tigari electronice era un eveniment rar, ce genera de multe ori zambete de neincredere sau mirare, in ultimul timp, fenomenul a luat amploare si a intrat in mentalul cotidian. Tigara electronica a demonstrat ca poate schimba viata oamenilor si poate oferi sanse acolo unde nu exista nici urma de speranta initial.

Sursa: ziare.com

In : sanatate 


Tags: tigari electronice  informatii  renuntare la fumat