Ce sunt probioticele şi prebioticele şi cum ne cresc imunitatea

Posted by Stiri din Sanatate on Monday, October 13, 2014 Under: sanatate


Răcirea vremii aduce, aproape invariabil, o avalanşă de viroze şi nu numai. Pentru a ne spori imunitatea şi a reuşi să ne ferim de boli, avem un aliat de nădejde în probiotice şi prebiotice. 

Tractul digestiv este principala poartă de intrare în organism a microbilor responsabili de bolile infecţioase, iar flora intestinală este cea mai importantă armă împotriva microbilor. Aceasta este alcătuită din bacterii "bune" şi bacterii "rele", iar între acestea trebuie să existe un echilibru. 

Se hrănesc unele pe altele 

Probioticele sunt acele bacterii "bune" care au capacitatea de a menţine şi de a restabili echilibrul florei intestinale şi de a susţine sistemul imunitar. Aceste microorganisme vii sunt de mai multe tipuri, cele mai cunoscute tulpini fiind bifidobacterium şi lactobacillus. 

Prebioticele sunt substanţe nedigerabile care favorizează dezvoltarea bacteriilor benefice. Ele constituie "hrana" pentru probiotice. Cele mai cunoscute prebiotice sunt fructooligozaharidele (FOS), care sunt utilizate la nivelul colonului pentru dezvoltarea şi menţinerea probioticelor din organism. Produsele care conţin probiotice şi prebiotice se numesc simbiotice. Studiile clinice arată că simbioticele au o eficacitate crescută pentru îmbunătăţirea imunităţii organismului. 

Absorb toxinele şi ne feresc de cancer 

O floră intestinală sănătoasă are efect de barieră. Ea împiedică agenţii patogeni care pătrund zilnic în organism să se fixeze la nivelul tractului digestiv. De asemenea, stimulează formarea celulelor imunitare şi le face mai active.

Probioticele favorizează echilibrul florei intestinale şi stimulează sistemul imunitar în lupta contra infecţiilor de sezon.

Prebioticele favorizează înmulţirea probioticelor, ceea ce determină un efect inhibitor asupra dezvoltării bacteriilor patogene, prevenind, de asemenea, infecţiile. În plus, prebioticele au capacitatea de a absorbi substanţele nocive, cum ar fi toxinele cu potenţial cancerigen sau colesterolul rău. 

În ce le găsim: 
-Iaurt 
-Sana 
-Kefir 
-Brânză de vaci fermentată

In : sanatate 


Tags: probiotice  prebiotice  crestere  imunitate